Home

NuffnangX

Kalo Suka Ngan Blog Saya..Sila La Follow Tapi Tak Da Paksaan Tau

**********Sila Tinggalkan LINK Anda Untuk Mudah Saya Jenguk Selalu**********

Sila Tinggalkan LINK Anda Untuk Mudah Saya Jenguk Selalu

Wednesday, April 1, 2009

Panjang Cerita...Layannnnnnnnn

Inilah kampung saya...Umah papan je...tmpt di mana mak abah tinggal ngn 2org adik lelaki saya...skrg kat depan tu ada kolam kecik (dlm gmbr lum ada lagik)...nanti saya updatekan next2 entry...bulan 5 nanti ek :).Tanah ni abah saya yg beli masa memuda dulu...sblm2 nih arwah Tok ngn arwah Tokwan yg duduk tapi sejak dorang da x da...umah ni kosong...sebelum2 nih mak abah menyewa umah dekat2 ngn kolam ikan kat Simpang...best jgk bila mak abah da pindah dok kat Batu Kurau nih...bila saya balik umah mertua...bila2 masa saya le balik umah parent saya...dekat sgt2...tapi x le la jalan kaki...mau pengsan dibuatnya.Nampaknya best la raya taun ni...lagik dekat...
Sejuk tau kalo tido memalam...x yah pasang air-cond...jgn eksyen x mo selimut!!!kelak anda terpaksa tarik selimut org lain.Airnya lagi la...air bukit@air sungai lupa arr...menggigil dibuatnya...Adik bongsu saya cita...pepagi nak gi sekolah...sejuk ya amat mandi...mana x nya kul 5lebih adik saya da kena bgn mandi...Sekolah jauh kat Changkat Jering nun...dulu dkt la ngn umah mak abah sewa...nak buat camne...x expect pun nak pindah...layan je la...taun depan da form5...x lama mana da...Tapi kat umah mertua saya kalo tido memalam...harus pasang kipas sbb panas maybe sbb umah batu kot....
*jom ar Zura gi kampung aku...kalo nak merasa bagi mkn ikan keli...petik buah limau...buat bahulu...kat kolam ikan keli ada angsa...kalo nak merasa kena kejar...meh arr :p


Bulan ni adalah bulan terakhir saya menjalankan perniagaan dobi milik mak dan abah(saya kecik punya shareholder daa).Selama 2tahun 2bln(masuk bulan nih) saya menguruskan dobi...masa setahun awal beroperasi,saya handle ngn abah dobi nih cuma setahun kebelakangan ni my sis ina membantu saya...so agak ringan la bebanan yg saya tanggung.Sejak setahun yg lalu jgk,Abah ngn Mak da balik duk kampung...handle biz ikan keli pastu ada la bela ayam(ayam apatah namanya),burung puyuh...yg 2 nih baru je lagi...lum sempat saya tgk...x sabar nak balik kmpg jap bulan 5 nanti.


Balik kisah dobi nih...bukan saya x pnh amik staff...pernah...tapi tau je la...x ramai yg bersungguh2 menjalankan tugas.Mcm2 peel staff nih...sorang pun da cukup feninnnn.Sbnrnya mmg teramat berat nak jual biz nih tapi apakan daya...kami terpaksa jugak apalagi setelah difikirkan sedalam2nya...kami memilih utk concentrate kat biz ikan keli...maybe kat situ rezeki mak abah lebih luas???


So bulan 5 nih...saya akan jadi penganggur terhormat...saya lum terfikir nak cari kerja...maybe amik masa skt la...ye la...da 2thn lebih saya x kerja makan gaji...rasa takut pun ada....(mcm x penah keja lak kan???)da tu...ada ke org nak amik pekerja zaman gawat nih???Sdgkan CIMB Bank pun siap offer staff cuti tanpa gaji...nak cut cost punya pasal...inikan company2 kecik...adoiii...mcmana nih???


Dalam plan...bulan 5 nih,saya ngn hubby...adik saya jgk..nak meniaga pepagi kat kwsn kilang kat2 sini...nak test market la konon...meniaga nasi lemak,mee goreng,bihun goreng,sandwich...kalo ada sambutan maybe nak meniaga nasi campur jgk...x tau la camne lagi...tapi kalo ada peluang...saya ngn hubby plan nak bukak kedai makan...kedai kecik pun jadi la...insyaallah...tgk la camne kan???


Dan kalo x da keja jgk...maybe saya balik kmpg keja ngn mak abah saya...Drpd awal lagi...abah mmg suh saya balik kampung...tapi x kan saya nak tgglkan my hubby kat sini...???Sedey ar camtu...lagipun tahap risau tu mmg tinggi...bukan x percaya tapi susah nak percaya...camne nih?Bulan 6,7 nanti...my sis nak sambung belajar...wah...sunyi la camtu...hubby saya da la keja balik lewat...bukan opis hour la katakan...takutnya tinggal sengsorang!!!tapi hubby da izinkan saya dok ngn parent saya...n...tiap minggu dia balik kmpg tgk saya lagipun umah parent in law saya pun dkt je....kalo da mati kutu sgt nanti...saya balik dok kampg je la...


Keja ngn mak abah kt kolam ikan keli?...keja kat kilang bahulu mak mertua saya?...keja kat kebun limau madu ayah mertua saya?....antara 3 keja nih...rasanya saya pilih keja ngn parents saya kot...sbb pekerja mak mertua saya da ramai...da tu pulak...x kan la ayah mertua saya sampai ati nak saya keja kat kebun limau madu dia...bukan sng tau...bukan boleh petik2 buah tu,kena gunting...pokok bole rosak kalo petik2 nih...yg mana buah yg tinggi kena panjat guna tangga tau :)
Kalo keja kat kolam abah n mak saya...kena pakai baju tgn panjang...tutup muka...le gitu???da itam da mak abah n adik2 saya handle ikan keli nih...saya nih da la putih bangat...ye la...Taiping mmg panas walaupun merupakan tempat yg paling lembab kat Asia...betul ke fakta nih??igt2 lupa je nih...Adik bongsu saya dok suruh saya cari keja kat sana...nampak sgt saya nih kakak yg disayangi kan???Adik2 saya mmg rapat ngn saya ngn kakak saya kat banting tue....walaupun saya ni bukan la semewah mana...insyaallah saya boleh jaga mak abah n adik2 saya :)


Nanti kalo da tiba saatnya...saya akan update dr masa ke semasa ekk...Susah ati sbnrnya nih...la ni pulak dok tgh mengemas apa yg patut...nak let go kat org biz dobi ni kan....so kena la ngangkut brg2 personal...brg2 catering mak pun byk kat dobi nih(bole buat catering nampaknyaaa :p)...pasni saya ngn hubby pindah dok umah mak abah...mak abah x kasi cari umah sewa...lagipun bukan ada sesapa pun dok umah mak abah...lagipulak...susah hidup berpindah-randah...


Bukan saya ngn hubby x pnh dok umah sewa...memula tuan umah kata dok la sampai bilapun...esok2 tetiba dia kata anak sedara dia nak duduk la...tu yg saya nekad...buat masa nih nak duduk umah parents saya dulu...kalo ada rezeki umah seniri...baru pindah...walaupun hubby sebenarnya nak cari umah sewa...penat la B pepindah ni...nak ngemas brg2...nak ngangkut....letih makkkkk....


Kisah Saya,

2 comments:

  1. aku tgk best arr kg hg tue..sb umah kg kan aku teringin nk suasana camtu..nti 1ari aku msti g kg hg..tgkla dlm bln 5 ke 6 ke kita rermi serbu umah mak hg..msti mk hg pown rindu kat aku,hehe..
    nti leh mkn ikn keli fresh2 wat msk grg cili..cedapnyer dh terliur bila ingt psl ikn keli..

    ReplyDelete
  2. bolw aje...jgn x jadi je nanti...aku balik kmpg bln 5 nih...maybe dok sana trus :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...