Home

NuffnangX

Kalo Suka Ngan Blog Saya..Sila La Follow Tapi Tak Da Paksaan Tau

**********Sila Tinggalkan LINK Anda Untuk Mudah Saya Jenguk Selalu**********

Sila Tinggalkan LINK Anda Untuk Mudah Saya Jenguk Selalu

Sunday, July 31, 2011

Sok Posa

Sok posa kan??? Insyaallah...Kalo mlm ni diumumkan posa makanya posa la kita semua besok...Jadi kwn2...Selamat Berposa okae...Semoga amalan kita semua di bulan Ramadhan yg mulia ni diberkati Allah s.w.t.

Taun ni 1st time saya berposa di Sabah...Da katanya da berhijrah kat Sabah kan???...huhu...Jadi spt yg sedia maklum...kat sini buka posanya awal....tapi imsaknya da tentu la lagi awal kan?hehe...Kalo tgk jadual utk berbuka & imsak...esok buka posa jam 6.35ptg gitu...yahuuuuuuuu...wah...over gitu... 

Slalunya bulan posa..posa saya penuh tapi taun ni...Wallah Hualam la...Gitu la kalo peod da gelong namanya....Mcm taun lepas...peod ok la juga tiap bulan tapi tetiba time bulan posa...peod x dtg...Yahuuuuuu...Makanya taun lepas posa saya penuh...X yah nak ganti2...hehe...

Ok la...cakap pasal sahur pula...pagi nanti kena bgn awal la utk bersahur. Itu x da masalah coz mmg da biasa bgn pagi siapkan sahur. Even kalo masa belum kawin atau da kawin...kalo kat umah parents, kami adikbradik pompuan akan bangun siapkan sahur...bila sumanya da siap...baru la kejutkan Mak, Abah n adikbradik laki yg lain tapi adik pompuan saya yg satu tu...dia suka amik kesempatan kalo ada akak2nya...hehe...

Kalo cakap pasal berbuka pula, kalo Hubby saya keja makanya time berbuka...sorang2 la jwbnya...kalo x masak...jwbnya tapau je la...tapi mmg dlm plan kalo Hubby keja...saya akan masak n tapau bwk gi berbuka posa ngn Hubby di balai...hehe...

Ok la kwn2...Selamat Berposa ekk...Kalo gi pasar ramadhan nanti, jgn terlalu ikutkan nafsu ya...

Babai ;)


Ho Ho Ho ;)

Ho...Ho...Ho...

Ritu masa beli brg2 dapur kat supermarket...tetiba time nak bayar saya ternampak cekelat Horlicks nih....
Ohh...rasanya dah lama saya x jumpa cekelat ni dah...

Terigt pula zaman kecik2 dulu...
Ini antara cekelat favourite saya tau...hehe...

Terus saya rembat suh Hubby bayar sekali...
Sambil tersengih...Hubby saya kata..saya mcm budak kecik...
Cashier pun tersengih dibuatnya...haha ;)

Saturday, July 30, 2011

Morning Suma


Assalamualaikum & Salam Sejahtera...
Slamat pagi semua ;p 
Bangun pagi harus dgn senyuman supaya sentiasa awet muda ya kwn2...
Percaya x yg senyuman dpt membuat kita lebih muda drpd usia sebenar???
Mesti percaya tau...hehe
Ini bukan auta tau tapi sememangnya fakta gitu...
Haha...
Pepagi buta kunun2 nak jadi ala2 Dato' Dr. Fadzilah Kamsah la pulak...hehe...
^
^
Pepagi ni saya masih belum ada idea utk update blog. Sedang mencari idea...
Ok la...
Nak pi cari idea dulu k...
Jumpa lagi nanti ;)

Friday, July 29, 2011

Kata Bidan...

Kwn2 penah gi berurut x?
Pastu penah x bidan tu kata pada kwn2 yg kwn2 da mengandung?...

Actually saya penah dgr perkara mcm2 ni drpd beberapa org kenalan saya.. Percaya atau x... Wallah Hualam la kan?... Bidan kan manusia biasa mcm kita atau mungkin itu berdasarkan pengalaman seorang bidan...
Mungkin juga la kan?
Apa pendapat kwn2 ttg isu ini??? 
Kwn2 ada x kwn2 / sedara-mara yg pnh alami keadaan di mana nenek bidan bagitahu yg anda mengandung dan hakikat sebenarnya mmg anda mengandung
Jom kita share info kat sini ramai2...jom jom...huhu....

Pagi2 Da Peninnnnnnnnnnnnnn



Arini awal pagi kepala da penin+mo muntah gitu. Beron9 ni pun sambil baring...huhu...Mo masak pun x lalu. Arini makan lauk smlm ja...Ketam Masak Lemak Cili Api. Nak kata mengandung, peod mmg x dtg2 since last peod 30/5-9/6. Org kata kalo peod gelong, susah nak check guna air kencing. Hasilnya, da berapa byk beli UPT tapi hasilnya tetap hampa. Mo pegi kelinik...ahhh...malaslah.Tunggu&lihat ja la. Yang penting, minta Allah jauhkan drpd segala penyakit.Aminnnnnnnnn.Apapun, saya sentiasa berharap moga ada keajaiban drpd Allah swt.Aminnnn.Doakan saya ya kwn2...

Thursday, July 28, 2011

Nasi!...Nasi!...Nasi!



Wah...bunyi mcm memberontak pula kan??? Bukan apa...tekak rasa x lalu da mau mkn nasi jadi memandangkan Hubby pun da dpt gaji makanya merengek-rengek manja sikit la mintak mau makan satay. Tekak rasa mo mkn satay gitu....Ahhhhh...ngada2 kan? Mengidam selalu je minah nih...haha...Kalah org mengandung mengidamnya. Manala tau kot kalo saya mengandung, x kan mengidam-ngodam da pasal da puas bertahun mengidam kot...hehe...apa punya merapu la...Apa pun x boleh...kita tiru trademark JAMBU gitu...hehe...Jadi bila Hubby da kata jommmmmmmm...haruslah senyum sambil kasi peace gitu cam gmbr kat sebelah nih....Amboi manisnya...Bini sapa la ni????Uwekkkkkkkkkk...sila muntah bertimba-timba...x marahhhhhhhhh la kwn2...hehe...serius la....

Memandangkan suma gerai ada jual satay...penin juga la kepala ni mau pikir mo mkn kat kedai mana 1 but at last we all decide to eat kat Gerai Jali-Jali. Haruslah mencari port yg dekat ngn laut...calo...calo beta ;p...
Yg kami order hanyalah 15cucuk Satay Ayam + 2ketul Kepak Ayam + ABC Special + Nescafe O
Kami 1st time mkn kat Gerai Jali-Jali ni n the conclusion is...Satay kat gerai ni mmg SODAP...mmg marvelous la rasanya...kira kalo x cicah kuahnya pun...kesedapannya tu x hilang la...huhu so kalo kwn2 dtg ke Sipitang ni...sila la mkn di Gerai Jali-Jali ni okae ;p...see...baikkan saya??? Tolong iklan lagi tu...hehe....








Ini tukang belanja la...lain x bukan incik suami saya la kan???...hehe...Tq ya sayang ;p...Ehhh...arini rasa mcm mau mkn Satay lagi la...haha...melampau pulak kan???


 









 



Ini pulak sapa lagi kan kalo bukan saya???. See...gmbr adalah x ok...adalah blur blur gitu...adalah di ambil oleh incik suami yg x ikhlas nak amikkan gmbr...huhu...Org laki ni susah la kan...nak amik gmbr kat tmpt open pun susah...katanya jakun gitu...padahal kalo da blogger tegar ni harus la ada bahan utk diupdatekan kan kan???Ok la...pjg pula n3 ni...huhu...Bye ;p

Wednesday, July 27, 2011

Da Cerah Sikit...hehe


Post yg sblm ni saya sibuk cakap pasal kulit saya yg dah gelap kan???...hehe...Jadi bila muka dah naik kusam...haruslah hati rasa risau kan??? Punya lah pening kepala fikir nak pakai cream apa nak kasi cerah sikit. Focusnya of coz la tang muka yg x berapa nak cun ni kan...???haha...Fikir punya fikir last2 saya decide mo pakai produk Syahirah balik. Actually dulu saya pnh juga pakai produk ni tapi sekejap je. Saya ni jenis yg malas sbnrnya mo pakai segala pencuci muka, cream2 kecantikan bagai sbb saya sedar kot yg diri x berapa nak cantik mcm yg saya ckp tadi tu ;p...hehe...Syahirah ni x mahal. Ok je harganya. Kira ok la pada org yg x bekerja cam saya ni ;) Bila da pakai lebih seminggu ni, nampak ketara la juga perubahannya. Puas hati yg teramat sgt tau (sambil senyum manis membuat incik suami tergoda...hehe...gedik kan????). At least produk ni x memberi kesan negatif pada kulit...Ok la tu...Saya sgt suka ;} Jadi kwn2, kalo ada yg nak menggunakan produk Syahirah ni...saya sgt mengesyorkan anda utk menggunakannya. Insyaallah anda akan berpuas hati...Wah...da cam duta produk Syahirah pulak kan???haha...hehe...

Da Hitam....

Saya da hitam la...Ada org kata kalo dok Sabah le jadi putih...huhu...Maybe saya x serasi ngn cuaca sini kot...??? Dkt ngn laut kan kata kau...Bukan salah negeri Sabah ye coz saya tgk org sini kebanyakannya putih2 gitu ;) Ce tgk gmbr saya tu...Da itam kan???...Walaupun dulu bukan lah saya putih melepak pun tapi saya tau la perbezaannya...huhu...Beza sgt luaran & dalaman...Incik Hubby pun cakap camtu...Bayangkan la...kaki saya yg bawah buku lali tu boleh lain colour dgn bahagian atas buku lali...Da mcm pakai stokin pulak...hehe. Malu nak pakai baju yg singkat2...uwaaaaaaaaaaaaaa...sambil hantuk2 kepala kat dinding...uwaaaaaaaa

Tuesday, July 26, 2011

Shian Hubby Saya Ceri-Beri



Arini saya terlajak bangun pagi coz semalaman melayan perut Hubby saya yg buat hal tu. Ptg smlm pas Hubby balik keja, x henti2 dia kuar masuk tandas. Shian dia tau...sampai lemah bdn dibuatnya. Dlm kul 3pagi camtu, saya paksa Hubby gi Hospital memandangkan sini mana ada klinik swasta 24jam yg buka...last2 gi la kat Emergency nun...huhu...teruja jugak tgk Emergency yg langsung x da patient pun...Doktor pun cam baru bgn tido je...haha...Biasa la kalo kat pedalaman nih kan...x la sebusy di KL atau bandar besar yg lain ;p . Jadinya pagi tadi Doc kasi la Hubby MC utk hari ni. Jam3 nanti baru Hubby keja tapi kalo x ok juga nanti, jwbnya x pi keja la japgi. Skrg lak Hubby keja kat KPP...Kang kalo perut masih meragam, mcmana nak amik report orang awam yg dtg kat balai utk buat report kan???. Tercirit kat situ kang...x ke malu dibuatnya...hahahahahha. Apapun, semoga Hubby saya cepat sembuh...Amin....


Kembar Impianku ;p

Semalam saya amat teruja bila tgk blog http://mamakembar3.blogspot.com/ Saya pulak mmg mengimpikan utk dpt anak kembar jadi keterujaan pun mmg tahap gaban la bila singgah ke blog blogger2 yg ada anak kembar...hehe

Ya...saya tau saya da dekat 4taun kawin tapi masih belum ada rezeki nak timang anak tapi X salah kan kalo saya punya impian camtu??? Belah Abah n Mak saya mmg ada sejarah kembar jadi harapan tu tetap ada rasanya....huhu...


Tapi x la saya mengharap sgt cuma mmg kami x kan menolak jika itu rezeki saya suami isteri ;p...Apapun dgn keadaan skrg, saya x kisah kalau pun impian saya tu x tercapai. Asal ada zuriat walau seorang pun itu sudah cukup memadai buat kami suami isteri.

Monday, July 25, 2011

Kwn Baru Saya

Da merantau di tempat orang ni, haruslah ada kwn baru kan???Walau camtu kwn2 lama x kan dilupa ;p...wah bunyi mcm ramai kwn ja padahal berapa kerat la sgt kwn saya pun.

Ohh...bukan saya x reti nak bergaul la...Saya mmg peramah orgnya tapi kalo nak betul ngam2 soi tu selalunya sorang dua ja. Kat sini saya da ada kwn2 ramai la juga tapi kebanyakannya suma bini2 polis la.

Tapi kebanyakan yg geng2 polis baru la...yg geng polis lama setakat tegur2 gitu je la. Haruslah mesra2 kan???. Setakat ni ok ja...x da la mcm dlm drama Berek kat Tv3 tu...hehe...atau mungkin saya bukan dok kat berek...saya x tau-menau ttg tu mungkin juga la...Kalo ada pun, biasalah kan...hidup kat mana2 pun sama je x kira kat perumahan biasa atau pun berek polis.

Yang geng2 kami ni, saya la yg paling kertu sekali tapi x pe la...saya tetap sentiasa muda apa...hehe...(perasan x igt padahal da mcm makcik2 je saya ni kan???haha)...Kwn saya yg kat gmbr ni pun umurnya baru ja 23 tapi da ada anak 2...huhu...ada yg umur 21 anak da setahun lebih da....yg terbaru umur 24...kawin2 ja bunting pelamin...bestkan???Makanya saya yg kertu ni jugak blum ada anak...haaaa...sadissssssssssssss betul tapi apa boleh buat. Segalanya Ku Terima...hehe ;p

Tapi ada sorang lagi kwn saya yg umurnya 24 tapi bukan bini polis la...bini ustad kat balai juga la...baru kawin juga tapi belum ada rezeki mau preggy. Allah kasi chance honeymoon dulu la mcm saya tapi moga2 dia x perlu tunggu lama mcm saya la coz saya tau mcmana peritnya bila belum ada zuriat nih. Hanya org2 mcm saya ja tau keperitan itu. X yah ar saya nak cerita kan???...huhu....Ok la...x mo ar cita bab2 sedih nih...kang takut ada yg naik meluat asyik cakap isu yg sama je ;)....




WallSticker...Ok juga bah...

Haha...Bercakap pasal WallSticker...Siapa yg x tau kan?...Sumanya mmg dah pakat tau dah pun. Skrg mmg saya gila sakan dgn WallSticker nih...pantang nampak yg cute2...Asyik je nak membeli tapi itu sblm nih je la...Kang kalo da sana-sini sumanya penuh ngn WallSticker...x ke pening dibuatnya...hehe ;p Saya sebenarnya mau gubah bunga plastik tapi incik suami x suka...katanya habuk...mcm2 da org lelaki nih kan???...So bila incik suami x suka haruslah I Follow....ewah2...da cam Salih Yaacob pulak...hehe...haha...X dpt gubah bunga plastik jadinya tampal saja bunga sticker...Nasib bab tu Hubby okae saja...hehe...Kalo x mmg nak kena incik suami nih ;) Haha...Rumah kami nih x banyak barangnya jadi itulah cara nak buat rumah x nampak kosong sgt...Tapi ok la...ramai yg dtg rumah suka ngn deco kami yg x seberapa nih...yg takat RM3 harganya tue...Ada adik nurse sebelah umah ni siap kata "Ceria la rumah akak"...hehe...Shukanya shaya...hehe...hehe

X sihat maaaaaaaa

Dari smlm mcm x sihat sikit dgn hingus meleleh after balik mandi-manda di laut ptg smlm. Anyway, feel happy smlm coz dpt berkelah ngn kwn2. Pada awalnya plan nak memanggang last2 beli yg siap di panggang...haha. Yang saya bawa hanyalah Nasi, Ayam Masak Gulai, Kicap Pedas ciptaan saya seniri..haha utk dicicah bersama Ayam Panggang yg dak2 bujang beli dr kedai...hehe. Ada juga yg bawa kuih-muih n keropok2...yumyum...

Mula2 saya x mau mandi tapi setelah di ajak oleh bini kwn hubby saya....ahhhhhhhhh...apa lagi....mandiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ;p Bini kwn Hubby saya yg saya slalu pegi melepak di berek tu ;) Tapi segala aktiviti yg berlaku smlm x dpt saya snap maaa...Kalo da sumanya mandi laut..ateeeeeeeeee...sapa yg nak menangkap gmbrnya kan????haha....

Lawak x cita nih???

*** Gmbr nih masa kami jalan di Kuala Penyu...x da kaitan dgn cerita yg nak disampaikan ini okae ;p
^
^
^
Di suatu petang ketika sdg duduk di luar rumah...(ala-ala Mak Bapak yg menanti kepulangan anak tercinta...huhu)
^
^
Hubby :
Mama...Kita x da anak...
Saya :
Ya la...nak buat macam mana?...
Hubby :
Nanti kita da tua sapa nak jaga kita???
Saya :
Ala...nanti kita dok je rumah orang2 tua ;p...dgn selambanya...hehe
^
^
Kami dua2 tergelak besar...haha...
Lawak x cita nih???
Hehe...mesti gelak tau kalo x mo cpt tua ;)
^
^

Friday, July 22, 2011

Belum rezeki saya lagi

***Gmbr nih gmbr taun lepas@2010 masa gi bercuti ngn Hubby kat Pulau Pangkor ;p


Smlm saya dpt info drpd adik sepupu saya yg baru kawin awal bulan 6 ritu...

Adik sepupu saya bunting pelamin...lalalalalalala

Da 6week kandungannya...

Hope sumanya selamat la...

Both Mom n Baby To be ;)

^

^

Saya tumpang happy even hati rasa sayu kerana penantian saya & hubby entah bila akan berakhir...

When???When???When???

Ohhhh...itu suma kuasa Allah swt...

X semua yg kita impikan akan menjadi kenyataan kan? ;p

Sakit Perut Semacam ja...


Pagi nih saya rasa mcm x best sgt...
Semalaman perut saya semacam sakitnya...
Sekejap sakit sekejap x...
Ini pun masih terasa sakit lagi...huhu...
Tapi mood utk on9 sentiasa ada ja...haha ;p

Wednesday, July 20, 2011

Mancing Dapat Lauk


Memandangkan kat sini x da aktiviti sgt yg boleh dibuat...
Jadi bila free...
Inilah aktiviti yg selalu kami laki bini buat ;) (ini istilah org Sabah tau..kalo kita slalu sebut Husband n Wife kan???...maksudnya sama je la...haha.)
^
^
Aktiviti yg sgt bagus kan???
Dapat hasil boleh la dibuat lauk...hehe ;)
^
^
Dan saya paling suka bila pi mancing udang
Dan lagi...udang yg saya paling suka adalah Udang Galah...
Mau beli mahal jugak kan???
Jadi haruslah pi mancing sendiri
^
^
Bila dah dapat hasilnya...
Taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
Maka masak la ianya menjadi...
Udang Masak Lemak Cili Api
Tapi mesti pekat2 baru menikam ke jantung...
Yummy...Yummy....

Napa mcm sunyi je blog nih


Mcm sunyi ja blog nih x da org nak comment2...huhu...
Apa boleh buat...
Blog saya bukan famous amous mcm blog org lain ;P

Ilang sudah blog kawan2


Kwn2...tolong saya...
Hasil godek-menggodek...akhirnya...ilang sudah blog kwn2 yg saya dah add...
Aduhaiiiiiiiiiiiiiiii...tlg ye kwn2 comment kat sini pastu jgn lupa tinggalkan url...
Pertolongan anda semua amat Azie hargai...
Tq Tq :)

Tuesday, July 19, 2011

Ini lah keja nya...



 
 
 
 
Skrg ini lah keja saya sepanjang hari...on9 bah...hahaha...X hingat dunia kan saya nih????hehe...tapi even saya mmg cam lupa diri sikit kalo beron9...saya tetap jalankan tanggungjawab saya sbg wife sebaik mungkin. Jadi Hubby pun x amik pusing la walau on9 non stop...hehe...Ya la...siap masak, kemas rumah sgala bagai...apa lagi yg boleh dibuat kan???...Bila da ada kemudahan nih, eloklah digunakan sebaik mungkin. Bayar broadband untuk sebulan, rugilah kalo x digunakan sampai lebam...haha...Yang penting kita tahu menggunakan internet dgn cara yg berhemah gitu. Jgn menyalahgunakan apa juga kemudahan yg kita ada ok?...Pesanan khidmat masyarakat oleh Surirumah Sepenuh Masa ;)




                                                 


No Idea




Huhu...Bila da ada lappy n broadband...Idea pulak illek...Camne tu?????


Nih pulak dok x abis lagi mengadjust incik blogger nih.....Tah napa yg kat atas sekali tu x da...Maksud saya yg header atas yg ada next blog...create blog...sign in tu la...Saya dah buat mcm yg sepatutnya tapi masih x jumpa2 juga...Pelik bin Ajaib Betul la...haha.



Ada sesapa yg leh guide saya x camne nak buh header yg saya maksudkan tu????Please...please...
Komeng ngaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

Monday, July 18, 2011

Yahhhhh...PM dtg Sipitang


See...very the banyak la transport...
Itupun sempat snap ini tempat ja...
Mmg pekan Sipitang sangat2 la jem that day...
Huhu...
Mana x nya...
Sempena Pesta Gata Sipitang dari 30/6-3/7
PM datang merasmikan Pesta Gata Sipitang + Espalanade Sipitang...huhu

Pada 30/6 tu PM Dato' Sri Mohd Najib Bin Tun Hj Abdul Razak telah pun dtg ke Sipitang ;)
8Helikopter mendarat di padang balai di mana incik hubby saya bertugas iaitu
Ibupejabat Polis Daerah Sipitang




See..ini antara heli yg sudah & sedang mendarat...


Yang masih di atas tu heli tentera...


Masa heli tu mendarat...


Khemah pun mau terbang tapi nasib la incik2 polis sempat memegang tiang khemah...hehe


Agak teruja saya time tu...haha




Masa nih PM sedang di arak utk naik heli balik utk ke KK semula...



PM sedang melambai ke arah ahli keluarga PDRM sblm di arak utk menaiki si heli...


Time ni saya snap dari atas berek ja...haha...


Jadi x dpt la nak snap depan2 kan...


Kalo saya kat bawah pun


X punya saya gi dekat2...


Saya kan pemalu...(ayat x bole blah kan...hehe)


^


^


Dengan lawatan PM ke Sipitang...


Akhirnya Alhamdulillah...


IPD telah diberi budget utk bina berek&IPD baru...lalalala


Terima Kasih PM...


We love u so much...


Blogku Bermuka Baru :)



Setelah da ada lappy ni...

Haruslah blog nih bermuka baru kan...

Sian sgt kat blog nih da bertahun x makeover...huhu

^

^

Sblm nih asyik ke CC ja...

Manalah sempat nak adjust itu ini...haha...

^

^

Nasib lah makeover nih berjalan lancar tanpa sebarang masalah...

Lega...lega...

Alhamdulillah...

Walaupun bukan lah hebat mana pun makeovernya...hehe

Saturday, July 16, 2011

Tercapai sudah hajatku...Alhamdulillah...




Yahuuuuu...

Now saya da ada laptop sama broadband ;)

Bukan maksud mau riak cuma menyatakan kegembiraan di hati...lalalala

Apapun...thanx so much buat hubby tercinta ;p

^

^

Pasni bole la kembali aktif berblogging spt dulu...hehe...

Bosan bah di rumah kalo incik hubby gi kilija...

^

^

Sini pun bukannya ada aktiviti apa sgt yg boleh dibuat...

X da panggung wayang...Shopping complex ka apa mana ada...takat pasaraya biasa...

Azie n hubby biasanya isi masa lapang ngn gi memancing...

Yang paling Azie suka kalo mancing udang sepit biru@udang galah...hehe

Mmg favourite la...

^

^

Setakat ni ja la dulu...

Nanti Azie kasi update byk2 lagi ya...

Babai ;)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...