Home

NuffnangX

Kalo Suka Ngan Blog Saya..Sila La Follow Tapi Tak Da Paksaan Tau

**********Sila Tinggalkan LINK Anda Untuk Mudah Saya Jenguk Selalu**********

Sila Tinggalkan LINK Anda Untuk Mudah Saya Jenguk Selalu

Sunday, July 1, 2012

Baby Dan Bukan Baby

Menjadi Baby-Sitter bukanlah satu tugas yg mudah...
Nampak mcm senang kan???...
Dok umah jaga budak ja...Apa ada hal???...
Tapi tahukah anda bahawa bukan mudah nak menangani anak2 yang masih kecil ini...
Tak semua mempunyai sikap yang sama...
Means mcm2 peel la kata ko...
Kesabaran tu kena tinggi melangit gitu...hikhik
^
^
Pada Azie antara mengasuh Baby dan yang bukan baby means setahun ke atas...mengasuh baby adalah lebey mudah...
Nak tau sebabnya???...
Baby yang bawah setahun terutamanya...si baby tecik nih kalo cukup kenyangnya...perut x meragam...
Kejanya adalah tido..tido..tido...
Mana la dorang tau buat benda lain melainkan menangis nak susu...atau badan x brapa sihat...kencing berak pun..haaa...itu ja la...
Tapi kena monitor selalu la tgk..hihi...
^
^
Kalo anak2 yg over 1year pulak...
Walaupun bukan baby still kena monitor tapi yg ni fokus kpd yg da bole berjalan sendiri...
Bila da boleh berjalan jadi pergerakan tu x terbatas kalo tak dikawal
Anak2 dalam kategori yg boleh berjalan ni kena la selalu diperhatikan...
Budak nak membesar la katakan...dorang ni sentiasa ingin tahu...
Panjat-memanjat...godek-menggodek..haaa..mcm2 la yg dorang cuba nak buat...
Jadi kita sebagai pengasuh kena alert la dgn setiap situasi supaya anak2 itu x tercedera...
Kalo dapat kita elakkan drpd berlakunya perkara tak diingini...mmg cukup2 bagus...
^
^
Tapi kdg2 bila kita berhati2 pun..kalo nak jadi...makanya jadi jugak kan????....
Budak2 kecik ni kdg2 kalo dilarang pun bukan nak dgr..lagi dibuatnya...seolah2 mcm kita suruh pulak...hihi
Contohnya mcm bila kita kata jgn panjat...dia panjat jugak...at last terjatuh si tecik tu...
Dia tau la kan sakit jadi itu pun salah satu proses pembelajaran namanya...hahhahaa...
^
^
Pergerakan anak2 ni kita pun x le nak bataskan sgt...
Dorang bebas bergerak jadi tak kan kita nak ikat pulak kaki tangan tu kan???...
Cuma sebagai baby-sitter ni..kena sentiasa alert terhadap anak2 asuhan ini x kira baby atau tak baby...
Ada perkara yg kita kena say YES...n ada perkara yg kita kena say NO pada dorang..hihi 
Wahhhhhh....panjangkan mak hencik memebebel petang nih...hakhakhak ;p 
Layan je la ekk...
^
^

3 comments:

  1. wah! buleh bkk nurserylah. wat bisnes. amacam..? ;)

    ReplyDelete
  2. bile masa Azie masak? jaga dua org kan.. time dowang tido je kan leh memasak..lapar wey Azie!

    ReplyDelete
  3. insyaallah leez...hihi..tapi x la leez...paling ramai azie le jaga pun 5org..hihi...anyway kalo byk bajet le la difikirkan bukak nursery...hihi...

    kak emme..selalu azie masak awal pagi sebelum budak2 3org ni sampai...hihi..time management tu penting kak...hehe ;p

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...