Hari nih mak hencik nak bagi satu petua utk sedapkan lagi Kari Ikan...
Selalu pas kita tumis bwg putih, bwg merah, halba campur bagai kita akan tumis rempah ikan kan???...
Bila rempah da garing selalunya kita akan buh santan trus tapi resepi yang Mak Azie ajar ialah pas tumis rempah sampai garing tu...
Kita tumis pula cili hijau, jintan putih dan bawang putih yg dikisar...
Bila da naik bau baru la kita masukkan santan...
^
^
Nampak mcm biasa2 je kan tapi bila kita tumis cili hijau, jintan putih dan bawang putih yang diblend mmg Kari Ikan tu lagi sedap yummy...yummy...
Tak percaya cuba la nanti ekk kwn2..heheheh ;p....
^
^
Yang penting kalo Kari Ikan jgn lupa buh air asam jawa sbb selalunya Kari Ikan kan ada masam2 sikit...hikhikkkk...
Kerisik mmg x payah la tapi kalo Kari Daging...Kari Ayam...yg tu mmg kena buh kerisik baru super duper yummy...hakhakkkk...
^
^
Apapun jangan lupa mencuba k...
Sorry banyak2 kalo ada yang anggap mak hencikkkk mau tunjuk pandai...
Mak hencik sekadar mau berkongsi ja ;p
thanks for the info..anyway salam perkenalan dari saya org yg ke-145.:)
ReplyDeletesama2 Anida..salam perkenalan juga sis anida...hihi...tq coz sudi follow..nanti saya follow sis pula ya ;p
ReplyDelete