Home

NuffnangX

Kalo Suka Ngan Blog Saya..Sila La Follow Tapi Tak Da Paksaan Tau

**********Sila Tinggalkan LINK Anda Untuk Mudah Saya Jenguk Selalu**********

Sila Tinggalkan LINK Anda Untuk Mudah Saya Jenguk Selalu

Thursday, January 31, 2013

Makhencik MC Mengasuh

Memandangkn kpala dok pusing dr siang..tekak sakit..sakit blakang n beberapa sakit yg brkaitan lain makanya esok diri sendiri mengistiharkn MC drpd mengasuh...huhu

Slama ni kalo sakit pun makhencik ngasuh tp bkn utk esok hari…
Nanti makhencik potong la upah bln dpn gtu…hahah

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Mood Ke Sungai

Asyik2 org kata mood ke laut…
So arini makhencik kasi tukar skt ekk…hehe
Ya…Ya…mood makhencik berblogging adalah ke sungai lately nih…

Sangat malas gtu…hukhukhuk
Nuffnang ke hapa mmg da x kisah da…huhhhh

Apapun, terima kasih la kalo ada yg msh sudi jenguk2 kt sini ya…huhu

Makhencik syg korang ☺

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Ikut Mood Dia La Tewww

Dania…Dania…
Begini la kalo kena ngn mood dia nak brgmbr…
Bkn sng tau nak dpt pose cute gini…heheh

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, January 30, 2013

Bole Cover2

Pakai shawl mmg panas tp makhencik suka tambah bila pakai cengini...
Bkn hape…haha..
Bila biar juntai kot dpn cmtu le la cover lelemak yg hadoon…hehe
Tambah lak kenduri kawin kt Sabah ni lain skt…
Dorang hanya sediakan kerusi…
Meja adalah tdk disediakan…
Kalo ada pun jarang la n kdg adalah terhad gtu…

So bila mkn kenduri hanya ada kerusi saja, le la makhencik sorokkan lelemak yg ala2 labu sayong itewww…heheh
Tak yah la nak control2 tahan nafas kan???…hikhik

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, January 29, 2013

Taraaa Tataaaa

X da apa nak bebel2 arini…
Bdn sgt letey n x brapa sihat juga so korang layan je la gmbr cili2 hasil brcucuk tanam kami laki bini…hehe

Yang ni je la ada hasil tp bab hasil baby yg comei x tau bila kan brhasil…hahah

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, January 28, 2013

Penat Memang Penat

A bit penat la sb dgn mengasuh 4kids pastu ptg antar Nasi Lemak ke kedai kwn…
Tapi x pa sb penat tu brbaloi dgn haswil yg diperoleh…
Seperti bak kata pepatah "bkn sng nak jadi sng tp mmg sng nak jadi susah" ☺

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, January 27, 2013

Thursday, January 24, 2013

Support Kawan

Ptg tadi lepak mkn kt kedai kawan…
Actually br brapa ari je my fren bukak kedai Char Kuey Teow nya…
So sbg kwn haruslah support kwn meniaga sikit…

Dulu masa my fren ni ada sewa restoran besar, makhencik numpang meniaga Nasi Lemak kt restoran dia la
Ni pun ada dia suh letak Nasi Lemak kt tmpt dia lgk...

Kami sbnrnya mmg sedia maklum yg Nasi Lemak kami ada peminat trsendiri…
Ramai yg dok brtanya bila nak meniaga blk Nasi Lemak so InsyaAllah akan dipertimbangkn semula…heheh

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, January 23, 2013

Mummy Adalah Tilam Vono, Eh..Sofa Lorenzo Laaa..hahah

Dania nih buat Mummy cm tilam@sofa dia jek tau..huhu..

Baby balqis tido pun dia kaco jgk sudahnya trbgn baby dr tido si baby..

Dania..Dania..sgt x mkn saman..hahah

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, January 22, 2013

MySelf With Baby Balqis

Balqis at 4month…
Tak susah sgt nak jaga this girl cuma a bit complicated masa awalnya sb dia x mo susu botol!!!

Alhamdulillah berkat kesabaran makhencik, she's ok now ☺

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Ni Entry Basi Brminggu2

Hahah…amik ko..
Entry yg sgt2 dah basi gtu ohkae…hehe

Kalo kt Sipitang ni mmg x la kt pasar ada jual Ikan Keli/Sembilang sb kt sini lebey pada ikan2 di lautan…
Ada la jual di Kedai Peladang x silap tp 1kg sampai RM10 cmtu jadi mmg x la kami beli…hahah
Gila kedukut kn kami laki bini?
Sanggup x mkn tu walaupun mmg lama da x mkn…huahuahua
Tak dpt mkn pun x mati la..hahah..mmg gila2 kudukut mcm Haji Bakhil da..hehe

Nasib la dulu mak pak makhencik bela Ikan Keli sampai 40kolam *dlmkenangan* so mmg da puas sgt la mkn Ikan Keli nih…hahah
Tak la rasa kempunan sgt skrg walaupun x dpt mkn ☺ hehe

Tp ritu pakhencik n kwn2nya pakat nak pasang bubu kt blakang umah kwn dorang yg mmg byk Ikan Keli
So apalagik...
Dgn pantas la kan?
Benda free mesti la kena pantas…haha

Ni pun x silap dorang ada pasang bubu lg tp blum ada hasil...
Kena tggu ari ujan air naik tinggi sikit br la ada hasilnya…

Slalunya kalo Ikan Keli korang suka msk apa?
Kalo makhencik suka goreng garing2 pastu buat masak cili@sambal…
Takpun bakar dulu pastu buat masak lemak cili api kawkaw pekat santannya…
Ataupun bakar saja cicah air asam pun da sodapppp da tu…
Yumyummmm…

Sah2 tu ada yg lunch kang mencari lauk Ikan Keli…hahah

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Seal Dulu

Siang ni trpaksa seal dulu luka yg kena oven tu…
Mlm br buka…
Biasa la siang ni brgelumang dgn anak2 asuhan ni…
Luka trkena kuku dorang la..brg mainan dorang la…
Mcm2 daaa…hahah

So siang ni seal dulu…
Nanti mlm br bukak...
Tp x suka la pakai plaster sb bila nak bukak nanti jd sakit dek plaster tu…huhu

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, January 21, 2013

Kuar Minum

Memalam ni da pakhencik ajak minum lepak kt kedai…apalagik kan?
On je makhencik n si Dania nih..hehe

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Udang Yummy

Haha..
Mana ada Udang Yummy la...
Saja je makhencik nak menyedapkn tajuk entry..hehe
Sedap ke?hahah

So ini la hasil pancingan pakhencik tadi…
Alhamdulillah, bole la 2x mkn kami laki bini ☺

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

PotPetPotPet Si Dania

Kalo kena Auntie Dania shift mlm maka akan tido la Dania brsama kami laki bini(itupun kalo pakhencik x keja)…
Kalo kena pakhencik keja mlm kiranya adalah si kicik nih buat peneman makhencik..hehe

Dania ni bising sikit, kdg x trlarat nak melayan dia sampai tgh mlm…haha…
Slalu da mlm kami lepak tgk tv dlm bilik tido gtu…
Sng kalo nak trlena, trus je lena..hehe

Kebiasaannya kalo da x larat nak layan dia sembang, makhencik tutup tv n buat2 tido lantas Dania pun trtido…hahah
Tak la..kejam sgt cmtu..haha
Bila tv da ttp n dia pun da diam..peluk2 n tepuk2 la dia pastu kalo da dgr dengkuran yg kuat..haha
Sah la si Dania da tido…hehe

Pas dia da trtido..makhencik bukak la tv balik..hehe tp jarang la sb kalo weekdays ni bdn mmg letey skt ☺ hehe
Tp sonok kalo ada Dania, ceria hidup kami suami is3 tau...

#org x da anak so cita pasal anak org je la kekdahnya..hahah

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Mancing Favourite Makhencik

Yup…mancing adalah favourite makhencik…
Tak tipu tau!!!
Da nama incik hubby suka mancing, haruslah is3nya pun suka kan?heheh

Ini masa Sabtu aritu (•͡.̮ •͡ ) hahah

Yang makhencik frustnya kan..huhu
Tadi pakhencik blk keja jam7am dan consider off day arini..
Pas rest jap pastu dia g mancing ngn org RELA yg slalu keja dgn dorang@polis la…
Arini dorang naik bot…

Kalo x ngasuh, le makhencik join tau..hukhuk

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, January 18, 2013

Kisah Baby Sepet

Manja gila ngan pakhencik…
Blk keja je pakhencik trus sua tangan nak brmanja sampai suar keja pun x sempat bukak…
Almaklumlah sejak Mummy ada baby baru…
Mcm kurang kasih syg la tew…hehe
Pandai lak tu makhencik sua tangan dia x mo…
Merajuk la kunun tu!

See, sampai trtido d pangkuan Daddy..hehe ☺

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Kalo Baby Sepet Berambut Panjang

Haha..punya la suka si baby Angie makhencik pakaikn baby Balqis punya..hehe

Cute kan???

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Baby Erry

Ha..ni bkn anak asuhan makhencik…
Ini adalah anak buah ke7 makhencik..
Ritu kn ada makhencik ada update blog..(bagi yg follow blog makhencik) la..
Aritu lum ada nama lg tp skrg da ada..
Namanya Muhammad Zharfan Zuhairi Bin Zaharuddin..ritu brat lahir dlm 2.5kg je tp skrg pas seminggu lebey cmtu da 2.9kg…
Apapun, semoga Baby Erry membesar menjadi anak yg soleh..Aminn

Ini lah the only one anak buah makhencik yg hanya dpt makhencik tgk dr jauh...
Kalo dpt blk raya taun ni br la dpt jumpa anak buah yg plg latest ni..
InsyaAllah ☺

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Dania ngn Papa Daus

Sejak Dania hadir blk dlm hdp kami, seriusly kami laki bini sgt epy…
Permata yg pnh hilang dlm hdp kami ada semula di dpn mata gtu…
Apalagik Dania ni jenis byk brckp dan pandai mengambil hati kami sejak da besar ni...
Pandai pulak tu menyakat makhencik trutamanya…

Kalo kena dia makhencik ngasuh shift mlm, bole je dia main2 rampas amik bantal makhencik lg tu…
Makhencik pun geletek la sampai trjerit2 si Dania tu dibuatnya…
"Mummyyyy……" jerit Dania sambil gelak…hahah
Sampai pakhencik kata bising btl kami br2…heheh

Kalo byk gmbr Dania publish d blog makhencik ni…ada yg kami bawa brjalan bkn la brmaksud kami pilih kasih brbanding anak2 asuhan yg lain…
Tapi kalo ngasuh time 4org skali dlm satu masa mmg x brdaya nak bwk kuar skali gus sb 2org kan baby jadi mcmana nak pegang 2baby skali masa pakhencik/makhencik drivekan?
Bknnya ada baby car seat pun…

Lagipun ngasuh anak org ni lain sb nak kena jaga time mkn, mandi bagai n makhencik akan make sure anak2 blk dlm keadaan bersih means tanpa pampers penuh melendut@berak semua tu…
Taknak dorang blk dlm keadaan serabut sb itu melambangkan diri kita sendiri…
Ngasuh anak org kan so nak la kena jaga semua tu…
Supaya upah yg kita terima tu berkat gtu

Ikut pandangan makhencik la kalo ngasuh anak org ni…
N kalo ada anak seniri pun nak kena jugak jaga btl2…
Kdg2 ada tu tgk anak yg hingus dok meleleh, pampers dok penuh, rambut x trurus tp mak pak buat x heran je…
Sian kdg tgk anak2 yg cmtu…
Makhencik seniri ada pengalaman, penjaga hantar anak..anak dgn hingus x brlap..pastu dgn rambut mak aih serabai...x terurus sgt2..padahal mak tu rugged sakan..huhu…

Ye, makhencik tau mesti ada yg marah dgn entry makhencik nih kan?
Makhencik skadar nak share bahawasanya bkn mudah nak jadi babysitter ni…
Kdg2 nak p mana pun susah sampai kwn2 ckp "ala, bwk je la anak2 tu "
Seolah2 pandangan dorang tu mcm kununnya da ngasuh bdk2 tu x le nak gerak mana..
Ye la, dorang ada anak kan?

Jaga anak org x sama sb anak org ni ada time, mak pak nak dtg amik…
Kita jgk yg nak brkejar sana-sini kan?
Pulak tu anak2 tu blk lain2 masa..igt sng?

Kdg2 nyampah ngn org2 cmtu tau…
Ckp mcm pandai sgt padahal anak2 seniri tak terurus…
Tak payah la nak brpersatuan sgt sdgkn anak2 trbiar pastu suami blk keja kena masak seniri..apa kes?
Pastu dok sibuk kata ngasuh kena p daftar la…
Makhencik tau la tu semua tp mls je sb makhencik bkn ngasuh ramai2 sgt pun…
Sekadar utk duit poket jek…
Sbnrnya jeles la tewww makhencik ada duit seniri kan?hahah

Eh ok la...pjg pulak membebel arini…hahah
Mcmana la trcita itu ini nih..haha..tp da taip penat2..publish je la kan?
Skaliskala teremo skt…
Makhencik pun manusia jgk,ada gak rasa mrh tp kdg mls nak luahkn sb kita kan da dewasa…
Da remaja purba gtu jd be profesional la kan…
N kdg tu diam lebey baik…

Korang layan je la k entry ni…
Hehe
Kalo ada yg trgigit cili, I'm sorry k ☺

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Berwajah Baru

Motor pakhencik brwajah baru setelah accident ritu…
Motor terjun masuk parit jadi pecah2 skt la cover setnya…
Upah repair dlm rm200, brg2 ganti dgn cover set bagai dlm rm300…
Makanya brkurangan la duit saving pakhencik alkisahnya..huhu

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, January 17, 2013

Erm Dapnya...Yummy

Begini la kalo membaking in rush...sgt sedap yummy2 bila tgn trkena oven siap trkopek kulit...so nanti ngam la ada parut kiri dan kanan tgn..hahah

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Lemah Longlai

Bdn sgt lemah…
Bdn juga sgt letey…
So mmg mencabar dlm keadaan mengasuh anak asuhan yg ramai ☹

Chayok chayok makhencik!!!

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, January 16, 2013

Serius Tak Main2

Bdn rasa sgt x brmaya..sgt leteyyy…
Sungguh makhencik rasa amat x sihat tp what to do kan???
Da nama pun babysitter..nak x nak kena la melakukan tgs sbaik mungkin gtu…

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, January 15, 2013

Badanku Sangat Letey

Ya...sejak anak asuhan menjadi 4org apalagi bila 2org antaranya adalah baby...
Badan rasa sangat leteyyyyyyy...
Sakit belakang amat ketara gitu.....
Masa ritu ngasuh 3org ok lagik cuma bila bilangan baby da bertambah...
Sumpahhhhhhh....insap x mo da amik intake utk nursery kecik makhencik nih
Intake la sgt kan???..hahahha
Cukup la 4org buat masa nih...

Pastu sejak beberapa hari ni jadi mcm sembelit padahal selalunya berjalan lancar jekkkkkk....hahhah
Pastu kan kerap rasa nak muntah...
Pastu since semalam malam tetiba makhencik sakit dada...
Arini pun terasa tapi x ketara mcm mlm smlm...
Malam semalam tu sampai x bole nak bangun pastu pakhencik sapukan minyak kat dada barulah ok sikit...huhu

Adakah semula gejala ini berkaitan dgn badan yg sgt x cukup rehat???...
Wallahhualam...
Semoga sentiasa diberikan kesihatan yang baik supaya dpt menjalankan kewajipan seperti kebiasaannya...Aminnnnnn

Ikan Keli Bakar Masak Lemak Cili Api

Menu lunch utk arini...
Kalo ari mengasuh mmg makhencik msk awal gtu…
By 7am mesti da kena ready sb kalo msk lewat mmg x sempat masak nanti tmbah sejak ada 2 baby in a same time…

Ok la, later makhencik update lgk k

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, January 14, 2013

Esplanade Sipitang

Kalo dtg Sipitang ni, Esplanade adalah salah satu tmpt tumpuan…
Tak la ada apa sgt tp ok la dpt menikmati angin laut gtu…
Ada juga deretan kedai yg majornya meniaga satey dan kepak panggang tp skrg dlm renovation sb yg sblm ni x brapa proper prasarananya…

Sini ada juga Taman Negara tp x brapa nak ok tmptnya sbb x dipelihara dan dipulihara sbaiknya…
Ritu dlm berita ada diwarwarkn yg Sipitang ni akan dijadikn tmpt pelancongan so diharap pihak yg brkenaan akan membuat pembaharuan yg sepatutnya agar misi menjadikn Sipitang lokasi pelancongan akan trlaksana gtu…

Rasanya itu ja kot yg nak dikongsikan utk entry kali ni..hehe

Kalo korang dtg brcuti di KK..n cuti pjg kt Sabah..le la jenjalan ke Sipitang ni…
Jalan2 tgk tmpt orang gtu…
Pegi balik dlm sehari pun x da masalah..
Da alang2 ke Sabah kan???hehe
Da ke Sipitang tu..nak g Labuan pun da x jauh naik speedboat…
Pastu Sipitang ni dgn Lawas, Sarawak tu sempadan je..dlm sejam lebey je tau

So blk Semenanjung tu, le la share ngn family, kwn2 yg korang da gi merata tmpt kat Sabah..bkn KK je..oh..Sarawak juga..hehe

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Dania Is Penjelez

Haha…
Smlm p sepital tgk wife kwn pakhencik pas brsalin…
Bila makhencik dukung newborn baby tu, punya la si Dania pandang semacam dgn mata yg sungguh daring…
Sah2 jelez la tu si kicik tu…
Ada2 je Dania nih…hehe

Ermm..japgi dia dtg shift ptg pastu dgn adanya 3kicik yg dok ada dr pagi nih..mula la tu cuba mendptkn perhatian lebey dr makhencik…
Tau sgt da makhencik..hahah

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, January 13, 2013

Betapa Hebat KurniaanMu Ya Allah

Ya Allah Ya Tuhan ku…
Sesungguhnya Kau lah Yang Maha Kuasa, Yang Maha Mengetahui

Alhamdulillah, penantian selama 8taun sahabatku ini telah pun brakhir tanpa sedikit pun disedarinya…

Sahabatku ini hanya sedar akan kehamilannya hanya sewaktu hendak melahirkan pd 07Januari2013…
Tak percaya??? Tapi itulah yg diaturkanNya buat sahabatku ini…

Beliau sedar ada trasa gerak2 skt tetapi tdk beliau sangka krn tiap bulan dia didatangi cik peah spt kebiasaannya…
Pada mulanya beliau ditahan di ward krn mengalami demam dan darah tinggi…
Masa kt hospital, beliau brhajat utk melabur di bank yg ada air tu tp x sangka sbnrnya beliau adalah hendak brsalin…

Brg2 baby, pakaian bagai sehingga ke stroller semuanya adikbradik, kwn2 yg kasi…
Murah rezeki baby katanya…
Sah2 beliau x sedar kehamilan jadi mana la nak ready tu semua kan???
Alhamdulillah...makhencik tumpang epy sgt2 utk beliau (•͡.̮ •͡ )

Semoga ada keajaiban utk makhencik dan kwn2 senasib juga hendaknya…amin amin amin yarabbal alamin

Kwn2 yg singgah kt blog makhencik ni, tlg doakan makhencik ye ☺
Tq u allz...

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Congratz Sansan&Am

Congratz buat Sansan, slamat melahirkn arini 13012013 baby boy 3.24kg jam 4.25am. Kpd Sansan n Am, Semoga menjadi Mama dan Papa yg trbaik ☺

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saturday, January 12, 2013

Boleh Lah

Pada makhencik, bolehlah rasanya…
Nak kata sedap sgt pun tak…
Tak tau la kot makhencik yg cerewet kan???hahah
Tapi kalo korang nak try pun x salah sb bkn mintak duit kt makhencik pun kan?hehe

Pada makhencik, tomyam yg pakhencik buat lg sedap..yumyum
Jgn mrh Chef Ismail kalo trbaca blog makhencik nih..lalalala

Tapi kan korang, ini pendapat makhencik je...
Korang x perlu la caya dgn comment makhencik tu k
Le je kalo korang nak rasa sendiri ☺
Seniri mkn, seniri tau la kan?hehe

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, January 11, 2013

Mode Apa Ntah

Gambar x da kena-mengena ngn entry…
Kalo x da gmbr mcm x feel la update blog...hahah

Since smlm makhencik muntah n masih tahan2 muntah je arini..huhu
Perut rasa sgt x sedap gtu..hukhuk
Kdg cm da mkn pastu japgi rasa lapar lagi..
Lapar tu rasa sampai mcm nak muntah kaedahnya…huhhh

Ckp pasal peod mmg sampai skrg dok sesat jalan since September…
UPT tu mmg -ve sesaja la, x pernah nak bg makhencik chance nak epy sampai lompat2 bintang tewww..

Da la..malas nak fikir da…
Apa nak jadi, jadi la kan?
Nak sakit ke hapa, redha je la..huhu

K la kwn2, slamat lunch ek (•͡.̮ •͡ )

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Napa Pakai 3 Cincin Di Satu Jari Saja???

Slalunya makhencik akan pakai cincin merisik dan brtunang d jari tangan kiri

Tapi kan, kalo nak melabur di bank rumah atau di mana2 bank yg ada air tu…hahah
Haruslah transfer 2cincin tu ke jari tangan kanan la of coz kan?hikhikhik
Kalo x transfer nanti x pasal trselit pulak hasil saham yg x spatutnya…heheh

#tetiba lak rasa nak muntah ckp pasal hal cengini..hahah

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...