Home

NuffnangX

Kalo Suka Ngan Blog Saya..Sila La Follow Tapi Tak Da Paksaan Tau

**********Sila Tinggalkan LINK Anda Untuk Mudah Saya Jenguk Selalu**********

Sila Tinggalkan LINK Anda Untuk Mudah Saya Jenguk Selalu

Wednesday, November 5, 2008

Raya as Husband n Wife 2008

Da lama x update blog ni...rindu pulak rasanya nak kongsi cerita ngn kwn2 yg sudi view blog ni....



2008 ni merupakan tahun pertama kami beraya bersama as Husband n Wife. Happy la sbb dapat beraya dgn hubby walaupun dalam keadaan yg sederhana. Apa yg membuatkan aku bertambah happy, walaupun raya pertama aku beraya di sebelah family hubby tp memandangkan family aku juga berada di Taiping...aku dapat jugak bersalam dgn mak abah di hari raya yg pertama. Happy sgt2... :p Tapi...sayup sgt beraya kat umah hubby...apa tak nya...adik-bradik hubby x ramai 4org yg mana sumanya lelaki...mmg aku ada sorang biras tp biras x beraya di rumah mertua...tp di rumahnya yg x jauh sgt...nak kata satu kampung pun bole. Mmg x best sgt...pepagi raya mak mertua duduk depan pintu....sayu je wajahnya...aku pun duduk disebelahnya.... " sunyikan azie raya ni...x seronok rasanya"...sedih pulak aku mendengarnya. Aku hanya mampu tersenyum. Biras hanya dtg di pagi raya...masa bersalam pagi raya tu...mandi pun x lagi biras aku tu. Mmg sayup betul beraya di sana apa lagi bila kenangkan mak mertua. Aku pun x merasa suasana seperti yg org lain rasakan saat berkumpul adik-bradik, ipar-duai yang pastinya riuh-rendah dengan gelak ketawa. 2hari sebelum raya, kami da pun pulang ke kampung...aku&mak mertua bersama-sama melakukan persediaan nak sambut raya dalam keadaan yg sederhana saja. Hubby ada berkata kpd aku "nasib b ada,slalunya mama buat kerja sorang2 je tiap taun". Sayup betul...ye la..anak perempuan x da...menantu perempuan pulak.....ntah la...Kenapa la keadaan mcmni...dulu biras rapat betul dgn mama...mmg manja la...apalagi beberapa tahun menjadi the only one menantu...masa abg ipar ngn biras blum kawin lagi...masa tu biras kerja kat KL...pnh satu ketika mak n ayah mertua serta adik sakit...sanggup biras amik cuti jaga mereka kt kampung...balik rumah parents seniri pun x...punya la syg sampai begitu besar pengorbanan biras waktu tu. Aku dan biras pun mmg akrab...kira ngam la...tp aku x rasakan da suma tu...Dia da x seperti yang aku kenal dulu. Lain sgt...x tau la kenapa jadi camtu. Kalo dulu, pasti biras rasa tergugat akan kehadiran aku tapi aku x pnh terfikir nak merampas kasih sayang mak dan ayah mertua terhadapnya sbb pada aku...aku x kisah sama ada mak dan ayah mertua syg pada aku atau tidak yg penting aku buat yg terbaik sbg menantu...aku tgk mcmana mak dan abah aku layan arwah tokwan2&arwah tok2. Mcmana pun kita terasa dgn mertua kita...jangan ambik hati...mcmanapun...kita kena anggap mcm parents kita seniri jgk. Bila kita kawin ngn hubby kita, kita kena kawin ngn suma ahli keluarganya...kita nak hidup lama sebagai suami isteri...bukan sehari 2, x syok bermasam muka.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...