Home

NuffnangX

Kalo Suka Ngan Blog Saya..Sila La Follow Tapi Tak Da Paksaan Tau

**********Sila Tinggalkan LINK Anda Untuk Mudah Saya Jenguk Selalu**********

Sila Tinggalkan LINK Anda Untuk Mudah Saya Jenguk Selalu

Tuesday, December 31, 2013

Bencik Blogger Mobile, Guna Soffice Pulekkksss

image


Dulu....aku guna Blogger Mobile utk update blog via tab aku nih tapi since banyak perangai app nih makanya arini dgn rasminya aku install pulak Soffice...Korang le tgk icon Soffice kat gmbr kat atas nun n install supaya sng korang nak update blog walaupun bukan via pc/laptop...Di hujung jari je ok!!!hehe...

image


Soffice nih senang je pastu aku suka sbb paragraph utk korang taip tu korang boleh pilih allignment sama ada nak right, left ataupun center...Gambar pun korang leh pilih alignmentnya tau!!!hihi...Macam gambar kat atas nih..kalo ko nak buh gmbr..ko click kat picture, kalo nak menaip ko click kat text paragraph..begitulah yg lain2 tu tapi aku recommend setiap kali korang buat apapun better korang save draft sbb Soffice ni pandai gak buat hal..haha...Biasa la kan..manusia pun buat silap tapi aku hrp Soffice ni x berperangai buang tabiat spt Blogger Mobile...

Plz be nice to me Soffice!!! Plzzzzzzzzz!!!

Jangan matikan semangat berblogging aku!!!huhu...


image


Hahhh..korang tgk plak gmbr kat sebelah nih...Itu masa aku guna Blogger Mobile!!!. Yang mana statusnya PUBLISHED tu kira published la kat blog tapi kalo yang PUBLISHING atau SAVING...Hahhhhh..yg tu mmg bikin panas...Penat aku update blog, itu jadinya sbb tu byk entry Langkawi aku tergendala dan terabai..Benci makhencik!!!huhu...

So Soffice...kalu u nak ai setia mencintai u...plz jgn buat mcm apa yg Blogger Mobile da buat dgn ai!!!.

Bengong x aku???...Da mcm bercinta pulakkkkk..heheh

TQ Kakak!!!

image



Semoga Allah swt memurahkan rezeki seorang Hamba Allah dari KL yang telah bermurah hati utk menghadiahkan aku GLA drpd Shaklee nih. Moga beliau success dlm kerjaya dan perniagaannya. Aamiin

Terima kasih banyak2 ye kak :) Ikhlas drpd Azie&Hubby!!!

Tak Sabar Nak Pindah!!!

image


Ko tengok semangat ke tidokkkkk aku nak pindah rumah bulan 2 nih!!!...heheh...Smlm petang beli kain langsir pastu trus antar kat kwn suh jahit lurus pastu petang, kwn aku sms kata da siap. Happynya aku!!!...Bersemangat ok nak pindah walaupun simple je langsir aku tu. Takda la berscallop bagai lagipun buat utk 2tingkap kat ruang tamu jek...Yang lain pakai apa yang hado jek. Ikutkn aku x mo buat pun tapi apa le buat.
Umah yg skrg ni kat ruang tamu hanya ada satu tingkap je..tapi kat umah yang nak pindah tu ada 2tingkap so nak x nak kena la buat baru. Ermmm...x pe la kan...bukan selalu pun nak2 aku ni jenis yang kalo pakai apapun, pakai sampai lebam gitu kekdahnya..heheh. Untungkan somi aku!!!..haha
Tapi mahal tau kain langsir kat Sipitang nih...Semeter yg paling murah pun, yg aku beli nih semeter RM10...Yang lain mmg idok la aku nak membeli. Nak beli kat KK, tak ke KK pulak so layankan aje la..huhu...Beli 7meter 1/2 ni RM75 jugak la tapi nasib upah kwn aku jahit RM22 sajorkkkk..hihi...
At 1st, aku nak beli yg ready made punya je tapi kain plak x berkualiti...lembut sgt kainnya tu, jarang plak tu....rega pun lebey kurang je so better beli kain yg ok dan tahan lama. Bole pakai sampai lebam mcm yg aku ckp tadi...hikkkssss...Btw, sgt2 tak sabar nak nyangkut langsir ni haaaa. Nanti bila aku da pindah...aku kasi tayang umah sewa baru k..hehe

Aku Da Ada PowerBank!!!

Kesiannnnnnnn....orang lain da lama ada powerbank..Aku baru nak ada..hikhokhikhok...Btw, next time kalo jln jauh da x pyh nak susah hati..tak payah nak kerling sana..kerling sini mencari fius utk charge hp..hihi..Yang nih powerbank 22000mhz, hubby aku beli rega RM85...Murah ke mahal ekk???...Arghhhhh, x kisah la kennnn..yg penting da ada di depan matoooo n bukan beli pakai duit aku ;) heheh...

image

Monday, December 30, 2013

Sakit Pulak Hati Kami!!!

Makan2 On Our 6th Anniversary


Semalan kan 6th Wed Anni so mkn2 la kami somi isteri berdua sajork...Mmg ari2 pun berdua what..hehe...

Sebelum Maghrib kami pun pi mkn kat SFI Motel, Sipitang sbb mls nak kuar mlmnya sbb aku nak tgk Masterchef..bole gitu???. Idok la...saja je mls nak kuar mlm..hihi


Tuang jgn x tuang..haha


Punya la lama tunggu order sampai mcm la ramai beno customernya kan padahal ada 2couple je pun termasuk kami..haha..tapi sbb suasana mendamaikan gitu...beraircond..layannnnn...

Cuba la psg music romantic..baru la tambah layannnn kan???hikkkssss
Ini sunyi sokmo!!!kihkihkih....


Hubby aku punya Grilled Chicken Mexican Style...
Aku punya Grilled Lamb..Sila tgk gmbr di atas..heheh..tapi aku punya pun hubby aku mkn tau sbb aku ni nampak je debab kebaboom tapi nafsu mkn aku nih idok la meronta2 gitu..hihih...


Ok..da mkn apa tunggu lagik kan? Moh kita balik sbb da dkt ngn Maghrib time!!!...
Walaupun hubby aku x baca blog aku..aku tetap nak say TQ kat hubby aku sbb belanja aku mkn for anniversary kami nih...

N still dgn impian yg still sama dr dulu hingga kini...Moga2 taun ke7 taun depan..time tu ada baby yg comeiiiiii n sweet yg diimpikan...Aamiin...

Sunday, December 29, 2013

6Taun Dah Kita Nikah!!!



29Disember2013 maka genaplah 6taun usia perkahwinan kita. Kita bertengkar, berselisih faham, bergelak ketawa, menangis bersama dan pernah beberapa ketika dilanda badai yang sangat besar dalam rumahtangga kita namun aku syukuri Allah masih memanjangkan jodoh kita. Terima kasih juga kpd suami ku Firdaus Ghazali kerana tidak pernah menghina atau mendesak aku, sentiasa ada denganku sungguh pun aku belum mampu memberikan mu zuriat. Andai ditakdirkan aku tidak mampu memberikan mu zuriat seumur hidup kita, aku berharap kau akan sentiasa ada dengan ku seperti hari ini.

" Ya Allah Ya Tuhanku...Kau panjangkanlah jodoh kami berdua hingga ke jannah. Kau berikanlah sinar kebahagiaan dalam rumahtangga kami meskipun tiada suara anak kecil di dalam rumah kami. Aamiin Aamiin Aamiin Yarabbal Alamin "

Thursday, December 26, 2013

Berkenan Pulak Hati Kita!!!


That day masa beratur beli tiket kat Cabel Car, Langkawi tu...aku da jeling2 pandang baju yang dok display kat kedai souvenier tu. Tak abis dok kata kat hubby suh beli balik nanti...Kaki da jejak Gunung Mat Cincang pun still dok ulang ckp lagik..Stress hubby aku!!!..hahah...Makanya bila da turun dari Gunung Mat Cincang tu mmg haruslah aku tergedik2 menuju ke kedai tu kan??? Tapi bila tengok reganya..omak aihhhhhh...RM69.90 sehelai tu!!!huhu..Almaklumlah, kami ni jarang2 nak beli mahal2 nih...Tapi hubby aku kata, beli je lah..da jarang2  membeli kan so sekali-sekala apa salahnya...Happy aku tau sbb colour favourite tueee..hihi...Makanya satu utk aku, satu utk hubby aku...heheh


Pakai baju nih masa nak bertolak balik kat Langkawi!!!
Cantik ke tidokkkk???


Hubby aku pun of coz la pakai sedondon...

Ramai je tgk2 kami tau ke mana kami pegi...Jeles la tu x da baju mcm iolls kan???..haha..mcm la dorang kesahkan???hikkkssss..Perasan!!!

Pigi Kelinik Ohoiiiiiii


Semalam aku pi klinik..almaklumlah, da 5bln peod x mai..huhu..Slalunya paling2 3bulan je x mai tapi kali ni omak aihhhh, sgt menduga aku btl la..Da la taun depan da masuk umur 31...n 29hb ni da 6taun iolls kawin..huhu...Emmmm..sabar je la kan..huhu...

Smlm tu pas doc scan, doc sahkan x ngandung...Tak sedey la sbb terbiasa da kot..hihi..Doc kata suma ok..Katanya masalah hormon so doc suggest utk makan ubat perancang selama 21hari...Nanti bulan depan aku ada appoinment ngn doc tu lagi. He advised utk makan ubat perancang selama 3bulan so aku ngn hubby ikutkan saja la kata doc tu. Moga2 pasni peod aku menjadi regular mcm korang2 yg x da masalah peod...Aamiin

Monday, December 23, 2013

Pindah Rumah Baru


Yup, seperti tajuk di atas...bln 2 nih aku n hubby akan berpindah ke rumah baru seperti dlm gmbr di atas dan di bawah..hihi..Actually, sayang nak tinggalkan rumah lama yang sewanya hanya RM300 sebulan tapi selepas kami jiran2 di sini masing2 da dpt surat cinta drpd pakcik tuan rumah yang tersayang...Apa nak di kata, umah org bukan umah kita...huhu

2taun lebey jugak kami tinggal di rumah skrg ni...dgn sewa yg murah...bersebelahan dgn Hospital Sipitang...15minit je ke Pekan Sipitang...Ohh, mmg berat hati nak berpindah tapi mcm yang aku ckp tadi...rumah org, bukan rumah kita...Nak x nak, haruslah membawa diri pergi dari sini..Chewahhhh..huhu...


Rumah yang bakal kami duduki ni, sewanya RM450 sebulan...mmg jauh sikit la dr Pekan Sipitang..kira2 dlm 30minit camtu la tapi kalo bwk keta laju...cepat la sikit sampainya..hehe...tapi umah ni mmg ok la..ada pagar keliling umah n ada gate..cuma dapur kecik cikit la...hehe...Emmmm, layan je la...Nasib ruang belakang rumah tu luas n siap beratap so nanti le buat macam garden kat blkg umah utk minum pagi atau minum petang...Nanti da pindah n siap berkemas, aku tayang gambar kat korang ekk...


Kat atas nih, surat cinta utk kami2 yang menyewa di sini...Kira2 6bijik rumah semuanya....Kalo ikutkan kat surat tu, kami masih boleh menyewa setaun kat situ tapi kami buat keputusan utk pindah secepat yg boleh. Baik kami pindah lebih awal sbb tindakan tuan rumah kdg2 sukar nak dijangka. Agreement sewa rumah asyik silih berganti, kdg belum sampai setaun..dibaginya agreement baru. Ritu pun jumpa tuan rumah, kami mintak penjelasan yang lebih terang n dinyatakannya bahawa...lagi cepat kami semua pindah adalah lebih bagus gitu so rasanya keputusan kami ni utk berpindah adalah keputusan yang terbaik.

Kang sesuka ati tuan rumah buat notis sebulan..hahh..jenuh nak mencarik rumah dalam masa yang singkat nak2 rate sewa rumah di Pekan Sipitang ni da mencecah ribuan ringgit. Elaun umah hubby RM435 sajorkkkk..kang x psl2 kami x mkn nasi dek sewa yg mahal..haha

Sunday, December 22, 2013

Terharunya Kita!!!


Terharunya bila baca comment Kak Eja nih...Tq kakak!!!. Btw, aku bersyukur sgt sbb  melalui blog nih, aku kenal ramai org yg baik2 walaupun x pnh kenal secara LIVE...

Ada hamba Allah yg x mo aku warwarkan di mana2 pasal beliau sponsor aku Set Kehamilan Shaklee yg tgh ondway bersama Poslaju...

Ada yg sampai kes aku masuk dlm mimpi dia sbb katanya sbb dia selalu baca blog aku...

Ohhh..so suweetttttt...Terharu aku tau dgn blogger/reader yg shomeiiiii begini. Terasa diri di sayangi walaupun aku bukanlah famous blogger..waima artis tersohor...

Blog pun suam2 kuku...huhu..

Tq sgt pada korang2 yg suka dgn blog aku k. Sayang korangggggg....

Di Cabel Car, Langkawi lagikkkssss


Stress gila la aku ngn blogger mobile nih. Kalo x buat pangai, mesti da abis da aku update pasal short vacation kat Langkawi tu...huhuuuu...Ok, amik mood..amik mood balikkkkk..hewhewww...


Ok...ni masa dalam Cabel Car ondway turun dr Gunung Mat Cincang...Ber2 je ngn hubby dalam tu...Masa naik ke atas ber6 dgn visitor lain..turun ber2 sbb dua couple tu kami bukak pintu cabel car n tolak dorang jatuh...

Nak mati!!!.. Tak pasal2 kami masuk lokap kalo buat camtu...hahah

Actually bila kat atas tu, ada 2 station korang le turun utk menikmati pemandangan...Kalo ko nak spend masa lama, mmg x da hal...Tak da pulak kata ko x le lebey 1jam ke hapa ke utk ada kat atas nun..Thats why la bila ondway turun tu x sama dengan kuantiti org yg naik Cabel Car ngn ko...heheh...


Gambar nih sangat terserlah kegendutan lengan aku...Malu aku melihatnya tapi lantokkkk la kannnn...hahah..

Gambar di ambik oleh pasangan somi isteri yg baru kawin bulan 8 taun 2013. Sila tgk gmbr kat bawah tu..Itu lah couple tu...Honeymoon kot dorang tu..hihi...tapi dorang nih ok, tarak sombong so korang amik gmbr kami...Meh kami amikkan gambar korang...heheh...Dari JB x silap dorang nih...

Actually masa dlm Cabel Car nih, ada satu couple yg baru kawin sbb inai masih merah di jari tangan dan di kaki...Rasanya laaaa...Idok la pulak aku tanya sbb nampak sangat tidak sporting mcm couple di atas nih. Masa kat Gunung Mat Cincang tu, dak pompuan tu daring je pandang aku. Agaknya nyampah kot tgk kami bergambar masa kat atas nun...

Suka ati mak la khennnnn!!!... Ada aku kesah???...Muka sgt x boleh belah la ko dik...Walaupun muka ko not bad tapi sbb ko kekwat n pandang org x mo senyum, tak guna ok kalo lawa pun...huhu


Sweet this couple!!!. Yang lelaki tu mcm pernah aku lihat tapi di mana ya???hahah...


Masa nih da dkt sampai Middle Station..Tak silap aku la..hihi


Hahhhh..ni la Middle Station..korang boleh benti kat station ni kalo korang nak tapi kami prefer utk terus naik kat Gunung Mat Cincang tu...


Cabel Car yang terpanjang...Ohhhh..seram jugak tu kan kalo terjatuh???. Mintak simpang Malaikat 44...


Gambar kat atas nih masa tunggu turn nak naik Cable Car...


Sebelum nak naik Cabel Car...masing2 amik tempat..Setiap baris, beratur 6org so bila dtg Cabel Car, 6org naik sekali..

Tapi bagus dorang buat cara mcm ni...teratur gitu n x da masalah nak berebut tempat...


Gambar atas nih pulak masa menengok Cabel Car dari kejauhan kononnnnn..hihi

Ok la..to be continue lagikssssss...

Btw, Salam Ahad korang!!!

Friday, December 20, 2013

Bermulanya Kisah Di Cabel Car, Langkawi




Ok ok..staff Cable Car ni pepagik da buat aku n hubby ketawa mcm raksa gorgon...Aku kan poyo cikit...hihi..Bila da nampak bdk nih, aku pun tegur2 la..konon speaking la aku nanya dia..bukak kul bapa???...


Sekali dia jawab..." Amboiiiiiii, ingat saya bangla ka??? "...Kohkohkohkoh

Korang sah2 gelak kan dgn statement budak photographer nih???...hihi...tapi budak ni mmg ada mix darah la...katanya..bukan aku yg kata tau!!!hehe..

Dik..kalo terbaca blog akak nih...maafkan akak sbb up kan story nih ekk!!!hihi...


Amboiiiii..gemukkkksnya aku kan???. Hubby aku la tewwww, kalo amik gmbr mmg tak pernah nak kasi aku nampak selim sikit...Salahkan hubby kononnnnn..hikkssss...


Gemuks pun gemuks la..yang penting aku sihat kan???hihi


Myself n hubby terchentaaaaaa!!!


Ok...sampai sini dulu...Nanti aku up lagi gmbr2 kat Cabel Car especially kat Gunung Mat Cincang ")

Rezeki Di Pagi Jumaat!!!



Alhamdulillah...selesai Subuh aku dan selesai mempacking Nasi Lemak 21bungkus yg telah diorder dan 20bungkus untuk testing antar kat kwn hubby aku yg berjual tiap2 pagi. Harap2 abis lah 20bungkus itu. Aamiin. Nanti dlm pukul 7pagi aku n hubby akan kuar buat delivery Nasi Lemak, Choc Moist Cheese Meleleh aku tu dgn CPVE set. Alhamdulillah, rezeki hari Jumaat penghulu segala hari. 20bungkus Nasi Lemak tu aku tgh tunggu kawan hubby dtg pick-up. Bulan ni aku ngasuh Dania beberapa ari je so upah ngasuh aku cikit je thats why aku kena keja keras cikit la. Kang sian mak abah aku kalo aku x dapat nak antar duit walaupun mak aku kata kalo x da duit x yah kasi, aku akan tetap usahakan jugak...Walau aku tau bukan la byk mana yang aku kasi tu, aku tetap bersyukur sbb aku mampu kasi jugak bulan2 walaupun aku bukan bekerjaya...In Shaa Allah kita x akan miskin dgn berbakti kepada mak abah kita yang telah membesarkan kita.

In Shaa Allah japgi aku sambung entry aku kat Langkawi tu ekk!!! Macam la korang heran sgt kan short vacation aku tue..hikkksss..sambil tutup muka ;)

Thursday, December 19, 2013

Pas Subuh Startnya Aktiviti Somi Isteri Nih Kat Langkawi


Kami yg suweetttttt konon..ahakkkkssss...


Macam comei je..macam comei je...macam suweet je..hihi...
Ehhh..musti la puji hubby sendirik...hehe


Aku yang comeiiiiiii..Korang jangan nak muntah hijo ke..muntah kuning ke..muntah purple ekk!!!. Sentap ahkak nanti..hikkkkssss...


Tgh fikir duit banyak abis kot tu..heheh....


Tosai for hubby...capati for me!!!...yumyumssss...Breaksfast kat Restoran Mamak kat Pantai Chenang dgn berjalan kaki lebey kurang 5minit dari Amzar Motel...hewhewwww....Napa la kat Sipitang nih kedai mamak x jual capati n tosai???. Why???...Why???...Why???

Btw, seriously..sbb short vacation je pun so aktiviti haruslah dimulakan awal pagi 11Disember 2013, di Langkawi dgn destinasi utamanya adalah ke Cabel Car..mmg itupun tujuan asal ke Langkawi..hihi...Ok, nanti free aku update pasal kat Cabel Car ekk!!!. Babaiiiiii... 

Aku Bengang Betul Dgn Blogger Mobile Nih!!!


  

Aku sbnrnya syok nak update blog sbb banyak sgt story nak cita tapi application blogger mobile nih haaa buat aku stress. Korang cuba la bygkan...elok aku nak publish je entry sekalik statusnya sampai ke sudah publishing..idoknya published!!!..huhu...Kadang penat aku menaip bagai nak rak sekali jadiknya camtu. Itu yang membuatkan aku malas nak update entry. Macam entry pasal Nasi Ekonomi mak abah aku, da byk kali aku buat gitu jadinya... Macam nak meroyan aku dibuat blogger mobile nih tau!!!...huhu...Ok la...korang tunggu aku update japgi ekk..Aku tgh nak update entry nih n harap2 blogger mobile nih x buat perangai...Aamiin..


Wednesday, December 18, 2013

Ready For Delivery!!!

Alhamdulillah...5 pack Choc Moist Cheese Meleleh ready for delivery esok hari!!!. Now aku nak rest sbb sgt2 penat dgn order Spagetthi tengahari tadik..pastu mlm ni baru je menyettlekan kek cheese leleh ni...Tak kisah la penat tapi penat yang berbaloi gitu..Syukur sangatttttt..hihi

Langkawi To Be Continue!!!


Arini sgt sibuk so aku x sempat nak sambung story pasal Langkawi..Later la ek aku story..Ni aku tgh rest jap..Japgi ptg nak pi beli brg pulak sbb malam ni nak buat Choc Moist Cheese Meleleh 4bekas yg customer da order. Pastu syukurlah ujung minggu ni ada jiran order 10bekas..Syukur Alhamdulillah. Bulan ni aku x ngasuh so kena la kerja keras sikit utk duit poket sendiri plus nak ngantar kat mak abah kat kampung cikit. Korang yg kalo nak order CPVE, Sabun Double Gluta atau Sabun Collagen Triple A...bole roger2 aku k...SMS/wasap 0126346852.Arini sgt sibuk so aku x sempat nak sambung story pasal Langkawi..Later la ek aku story..Ni aku tgh rest jap..Japgi ptg nak pi beli brg pulak sbb malam ni nak buat Choc Moist Cheese Meleleh 4bekas yg customer da order. Pastu syukurlah ujung minggu ni ada jiran order 10bekas..Syukur Alhamdulillah. Bulan ni aku x ngasuh so kena la kerja keras sikit utk duit poket sendiri plus nak ngantar kat mak abah kat kampung cikit. Korang yg kalo nak order CPVE, Sabun Double Gluta atau Sabun Collagen Triple A...bole roger2 aku k...SMS/wasap 0126346852.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...