Home

NuffnangX

Kalo Suka Ngan Blog Saya..Sila La Follow Tapi Tak Da Paksaan Tau

**********Sila Tinggalkan LINK Anda Untuk Mudah Saya Jenguk Selalu**********

Sila Tinggalkan LINK Anda Untuk Mudah Saya Jenguk Selalu

Friday, August 30, 2013

Rindunya Bila Tgk Gambar2 Lama

 
Ritu kt kmpg, masa aku sibuk dok packing beg baju nak fly ke Sabah..sempat la aku dok belek album lama...Bestnya bila diigtkan blk kenangan lama…Zaman sekolah menengah, zaman kolej n kalo korang perasan satu gmbr kat atas tu adalah gmbr d mana saat pertama kali aku brtemu dgn incik hubby..Masa tu aku blajar kt kolej n hubby aku pulak form6 time tu. Itu pertemuan yg bkn diatur tau! Scara kebetulan gtu…Ohh indahnya kenangan lama!!! …lalalala…

Nanti la kalo ada masa, aku share cita pasal detik pertemuan aku ngn hubby tu ye…Tp jgn brharap sgt la sb takut aku trlupa almaklumlah, Melayu kan mudah lupa…haha…Emm, btw nasib la BB aku ni ada tenet tau..idak la aku stress sgt..Nyakitkn ati je tenet kat umah aku nih, membayor RM68 utk 8gb sbulan tp servis KO...Nasib TNC tak abis lgk, kalo da abis..da lama aku terminate ini Maxis Broadband tau…huhu…

Ok la korang, ujan sgt lebat…sgt syok kalo dpt melelapkan mata sekojap…haha…Aku nak tdo jap ar sb aku mcm ngantuk cikit tp kalo aku x dpt nak lelapkn mata..aku bebel lgk k! Babai korang *sambil lambai ala2 ratu…

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tenet, Kau Sakiti Aku!!!

Aku nak update blog tp line tenet ni amat menyakitkan hatiku!!! Ke laut da mood aku tau…huhu...Nanti la bila line da ok, aku update apa yg ptt. Bye korang. Btw, Slamat Menyambut Hari Kemerdekaan esok hari ye korang…

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Mandi Di Air Kolam Ganda, Grik

Kami mandi kat punca utamanya...cian anak2 kecik yang tgh mandi tu termasuk anak2 buah hubby aku...haha tapi air sana mmg jernih walaupun budak2 tu dok mandi sakan dlm kolam2 tu...

Jernihkan air kolam tu sampai le nampak dasarnya...
Masa kat kampung ritu, berkesempatan la aku n family hubby pi mandi di Air Kolam Ganda, Grik...Ajak jugak family aku pi tapi Mak Abah aku x mo sbb keta not in a good condition. Nak ajak naik sekali keta Avanza mak mertua aku mmg da x muat sbb kami saja da 8org...Sedey tau sbb x dpt nak bwk family aku sekali tapi apa le buatkan???...huhu....

Actually tmpt tu kicik2 aje...Nasib la x ramai org time tu kalo x segan jugak aku ngn hubby aku nak mandi. Utk info korang, tmpt nih menjadi tumpuan org ramai sbb kat sini sapa pun le tadah air bukit. Air bukit kan bagus. Emmm...mmg ramai la yg queu tunggu giliran nak menadah air...Lupa lak aku nak snap the moment that ramai org queu tu tau....

Sebenarnya kan...malas aku nak mandi tapi disebabkan ada sorang pakcik yang ramah time tu bersembang ngn Mak n Ayah Mertua aku mengatakan bahawa kalo nak mandi tu kena niat n jika diizinkan Allah swt, In Sha Allah mujarab....So Mak Mertua aku suh la aku n hubby mandi...Kami turutkan saja lagipun aku mmg ada bwk baju persalinan kami. Bukanlah nak mempercayai sbb itu da jadi syirik n khurafat kan tapi hanya sekadar mencuba...Orang kata niat tu yang penting kan???...Bukannya aku buat pemujaan pun kat situ...hehehe....

Ok...bercakap pasal tmpt ni kan...Actually Grik ngn Batu Kurau bukanlah jauh mana tapi terasa nak termuntah la aku jgk disebabkan dek keadaan jalan yang bengkang-bengkok itu...hehe...Terigt lak aku jalan lama Batu Kurau..cenggitu la keadaannya dulu2..Balik kmpg je muntah...stress ok!!!tapi tak la stress sgt time tu sbb time tu aku masih kanak2...paling2 x mo ikut balik ke Batu Kurau...Aku n adik aku dok umah Maklang aku kat Kota Jaya, Simpang nun...heheh...Masa tu kan kicik lagi so dimaafkan la khennnnnnnn???...ihihi...

Ohhh...mcm da melalut kelain la pulak...ok..ok...aku sambung ehh..
Tmpt ni kami dpt tahu drpd Mak Mertua aku sbb Mama mmg niaga tiap minggu kat Pasar Tani Grik...Kira nih kalo penat balik meniaga...menjadi tmpt persinggahan org2 yg meniaga kat sana la...Kat situ cuma ada satu pondok wakaf tapi agak besar la...Paling2 pun dlm satu wakaf tu le ar duk dalam 4group gitu...Siap ada sehelai sejadah di wakafkan kat situ ok...Besar pahalanya utk org yg berkenaan kan???...Conclusionnya...tmpt nih best..tenang n mendamaikan jek...sejuk je rasa...Ada toilet disediakan tapi pintu x da...huhu...sgt x proper!!!...Da la tandas tak da pintu pastu mengadap betul2 tangga yg menjadi laluan org ramai...mmg tak la aku salin baju kat tandas tu...At last aku n hubby salin baju di sebalik sepohon kayu yg agak besar...Syukur ada hubby yg tolong cover2 aku salin baju ok!!!hahaha...

Emmm ok la korang...panjang bebenor da cita aku nih...Later la aku kasi update lagik ekk...

Thursday, August 29, 2013

Beli Rempah Custom Made Kat Kampung


Ritu beberapa ari sebelum aku n hubby nak fly ke Sabah semula...kami siap beli rempah yang custom made...arga pun murah ...sedangkan kalo beli rempah yg da siap contohnya Baba's favourite aku...250gm da RM4.50 so penjimatan hebat di situ!!!...Sedap pun sedap jugekssssss...!!!

Hah....tgk gmbr kat sebelah nih...Sungguh manis ko senyuman akak nih!!!...Aku cakap ngn dia aku nak buh dlm fb tapi nan hadoooo...tapikan korang...bukan aku tipu dia tapi sebenarnya aku adalah keterlupaan di situ!!!heheh...n now baru aku terigt nak update kat blog aku yg tersayang nih...haha...
" Sorry arrr kaka.....tangecik terlupa la kaka!!!"...huhu...


Aku beli...
500gm Rempah Ikan
500gm Rempah Daging
500gm Rempah Kurma
250gm Rempah Beriani
300gm Halba Campur sbb kat Sabah susah nak dpt Halba Campur..nak campur senirik aku x pandai...hihi

Total dlm RM20++...

So korang....cuba2 la beli rempah yg custom made nih...Nak kata sedap..sedap jugak..yang penting murah cikit berbanding yang beli siap...hihi

Pada aku la kan...rempah tu mmg penting la...tapi kalo masak benda2 yang berempah nih..makesure korang tumis sampai naik minyak baru rasanya sedap gitu!!!. Kalo rempah x cukup masak, rasanya akan kurenggggg cikit...hehe...Wahhh...da mcm chef terkemuka pulak aku nih kan???heheh...





Ada Kawan Kata Aku Gemuk...Ada Kawan Kata Aku Kurus

Ritu masa beraya kat umah sepupu aku..aku tanya kak sepupu aku apa rahsia maintain slim padahal kak sepupu aku tu mmg kaki makan tau...Pastu katanya dia makan Madu Cuka Epal ni sajorrrkkk...so aku suh dia tunjukkan aku rupa paras madu tu....Dgn pantas aku snap la gmbr sbg referrence (ehh..betul ke spelling aku tue???lantokkkkk....haha)....

Makanya tadik aku pi la mencari di pekan tapi nan hado jual la pulekssssssss...nyesal aku x beli siap2 masa kat kampung ritu!!!*flying kick diri sendiri..kohkohkoh....Memandangkan kat umah mmg sentiasa ada stock madu yang mmg jadi amalan hubby aku...so aku kreatis kan sikit...Aku amik gelas..dalam gelas tu aku perahkan 2biji limau kasturi pastu aku buh air sejuk setengah gelas jek n buh 2sudu besar madu...yumyummmmm..sgt delicios ok!!! so start from now hubby aku mesti akan susah hati sbb madu itu akan habis dgn secepat yang mungkin....hikssssssss....

Ada gak aku google2 kot aku bole beli online tapi fikir2 balik...later on la kan??? Madu tu pun still byk lagi so aku buat cara aku dulu la...hihi...Aku bukan apa korang...aku sedikit stress sejak kwn aku dtg kat rumah the day bila aku da sampai Sabah ritu...Sakit hati bila 2org kwn aku duk ngutuk aku kaw-kaw...sambil gelakkan aku x henti2...Macam la dorang solid-molid sgt!!! Padahal yang sorang tu lebey kurang aku jek, aku lagik ada cutting dari dia apa!!!(haha..angkat bakul senirik)...Emmm..da la..x mo da fikir pasal dorang tu...Malas da aku nak memikir pasal dorang...Lantok laaaaaa...idok aku mintak makan drpd dorang pun kan???...Hubby aku pun x pnh nak kutuk2 aku...n bila aku cita kat hubby aku pun..hubby aku pun marah dibuatnya...

Ritu aku luahkan kat status fb aku pun..yg sorang tu da sibuk menasihati aku katanya bila aku update status tu aku mengeruhkan lagi keadaan sdgkan aku x mention pun nama org2 yg berkenaan...katanya x kan pasal gurauan pun nak jadi lawan...haishhh...lebey2 lak dia tu padahal aku x pernah lak nak jadikan dorang tu lawan...Aku layan je dorang mcm biasa bila dorang suh aku check tiket flight beberapa hari selepas itewwwww!!!...Katanya dia bergurau sbb aku kawan...haishhhhhh...agak2 la kan kalo kawan pun jangan la melebey2 sgt...Kata aku gemuk sgt la.....kata aku mcm panda la...x dak leher la..ritu ada leher katanya...pastu bila aku duk mcm katak yang mmg kebiasaan aku..ditanya napa aku x duk bersila..."Ohhh...sangkut perut ehh dok bersila"...mana aku x hangin kan???...Sambil dok makan kuih...sambil2 lak dia gelak2kan aku..sampai dlm hati aku berkata.."truk sgt ke aku gemuk???"...Sampai malu aku rasa nak kuar umah tau korang punya la psycho aku jadinya atas gurauan dorang yg terlampau tu...Aku bukanlah seorang yang x boleh bergurau tapi da kalo melebey2 camtu...kutuk2 pakej sekali gelak2kan aku...da jatuh mcm mempersendakan aku da tu...huhu....Aku x marah kalo nak kata aku gemuk..aku le terima tapi bila mengata aku camtu...gelak2kan aku..weiiiiii....aku ada hati la wei...aku bukan pokok pisang...bukan pokok durian!!!huhu....

Emmm ok la korang...da pjg sgt aku membebel nih...Aku sbnrnya malas nak luahkan kat blog tapi aku rasa mcm perlu pulak aku luahkan perasaan aku kat blog aku yg tersayang nih...Aku cuma nak menasihati korang... kalo nak kutuk2 kwn tu agak2 la k sbb bukan suma yang bole terima teguran tahap melampau nih sbb aku mmg sensitif orgnya...Kawan...kawan jugak tapi jgn la sampai menyinggung perasaan si kawan...Peringatan utk korang dan diri aku sendiri jugak!!!..

Yong Tau Fu Favourite Aku Tau


Emmmm...kalo aku balik Tepeng...sah2 aku akan carik makan Yong Tau  Fu punya...tapi ritu aku x pi kat Bomba...aku just makan kat area Kamunting jek...

Actually time tu da malam...kuar merempit ngn hubby semata-mata hubby aku nak belikan ayah mertua aku punya baju raya memandangkan ritu x sempat nak beli kat KL...hahah...

Pas je pi membeli tu...trus nak balik tapi kami carik makan Yong Tau Fu sebelum balik umah...heheh...Dating2 kejap...hikssssssss....




Nasib la tmpt yg kami makan ni ok...sedap jugakkkkkkkk!!! Korang tau je la kan...Yong Tau Fu nih...Yong Tau Fu nih kalo nak tau sedap ke tak adalah bergantung pada kuahnya tu...Kalo tak sedap kuahnya..mmg ke laut la jawabnya...Nasib pilihan kami adalah TEPAT gitu!!!...Sorry aku terlupa nak amik gmbr gerai tersebut tapi yang aku leh cakap..dkt traffic light Kamunting nak menghala ke Batu Kurau...Kalo dr Kamunting yang ada The Store bagai tu kan...ko amik kiri nak menuju ke Petronas Kamunting tapi kedai2 makan tu sebelum Petronas Kamunting...Ala failed la aku nak bagi description sbb  x brapa nak hingat...heheh...tapi itu jugak salah satu port makan time aku bercinta ngn hubby aku dolu2 kala...hiksssss....

Iyan Ngan Auntie Uncle





Beginilah org tak da anak...Bila rasa rajin nak berjalan pi umah kwn tu, le la gendong2 jap anak org...Aritu di satu petang, bwk la kami si Iyan ni pusing2 pekan...Tak la lama bawak pusing pun sbb ari pun da nak Maghrib...Suka betul Iyan bila dpt berjalan...Langsung x meragam..hihi...Emmm...korang...arini aku nan hado idea nak membebel kat blog aku nih...Beginilah bila nan hado mood n idea..ke laut sesajorkkkk!!!huhu....

Aku Yang Demam

Beberapa arini aku adalah DEMAM tp x la ari2 cumanya suka bebeno demam aku ni dtg sesuka ati. Yang paling aku x tahan bila dtg bersin x henti2 n ingus aku meleleh jugak x henti. Ingus tu yg plg aku x tahan d buatnya..hahah. Sorry kalo aku buat korang nak trmuntah d pagi ari k! Aku skrg ni kt kedai sb aku trasa nak mamam roti canai pagi ni. Btw, morning eh korang!!!

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, August 28, 2013

Album Kawin Aku

Ritu blk kmpg, niat ati nak bwk blk album kawin ke Sabah tp d sbbkan beg penuh ya amat makanya aku batalkan hasrat aku tu. Emmm, next year la aku bwk blk..huhu…Kalo korang nak tau kan, masa aku dok kemas beg nak fly ke Sabah..sempat la aku belek2 smula album kawin bagai, album zaman kolej...Ohhh indahnya kenangan lalu…huhu. Tak caya cuba korang belek blk album2 lama korang! Sgt sentimental value ok!!!

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Menebas Tanah Yang Dibeli

Ritu masa blk kmpg, hubby aku byk spend time menebas tanah yg baru hubby aku beli di kampung. Ada la hubby aku upah sepupu n adik aku menebas sama2 ngan dia. Pasni nak tanam kelapa sawit so tgs tu diserahlan kpd ayah mertua aku yg mmg pakar dalam pertanian. Kalo korang p kampung aku mesti suka bila p kebun limau madu ayah mertua aku. Percayalah…hehe

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Lawak Korea Di Pagi Hari


#Hasil kidnap via FB

Bekpas Lebihan Big Box

Pagi ni hubby aku keja kul7pagi so awal2 aku bgn sediakan bekpas walaupun panaskan sajork apa yg ado..Aku cuma panaskan pizza smlm,garlic bread,chicken wing sup ayam n bekpas skali brsama hubby aku..hehe. Tp aku ada panaskan Nasi Goreng Petai smlm jgk n goreng telur mata kerbau…Yang tu aku tapaukan kt hubby sb hubby request nak bwk. Emm, ok la korang..awal pagi ni aku mls la nak bebel pjg2..Takut nanti korang muntah pulak dgr bebelan aku nih…hahah :) Btw, morning eh korang!!!

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, August 27, 2013

Brbuka Posa Ngan Big Box PizzaHut Japgi

Awal pagi tadi hubby aku p latihan menembak kt Kinarut…Biasalah polis kan, from time to time mmg dorang kena p latihan menembak. Memandangkan Kinarut tu da dkt ngn KK, hubby aku menuju la ke PizzaHut menapau Big Box utk kami br2..tapi sblm tu menuju dorang ke Mcdonald sb kwn hubby aku yg tumpang keta, nak beli Mcdonald utk wifeynya. Wifeynya da pesan awal2…haha..Rupanya bkn aku je pesan kt hubby. Bila suami msg2 ada urusan dkt2 KK, sumanya pakat mengorder..haha. Apa bole buat, KK-Sipitang bkn dkt ok!!!…

Makanya, ini la menu brbuka posa aku japgi tp ada sup segera mushroom yg aku da msk pastu ada air gas yg org sponsor penuh dlm peti ais nun..haha. Btw, x sbr nak tggu waktu brbuka 6.27pm japgi :)

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Maknjang Bersama 3Bradik Nih


Ini gambar aku bersama Baby Zharfan...Aku rasa kalo org yang x kenal tu...kalo aku kata anak aku pun dorang percaya punya la...Sama2 mulatttttt..hahha.... 

Baby Zharfan sejak dilahirkan bulan 1 ritu mmg aku x pnh jumpa LIVE...tapi bila da selalu spend time ngn dia masa kat kampung...da pandai la dia kenal Maknjang dia yg comei nih...(diri sendiri nak muntah...hahah)





















Maknjang lagik ngn Zharfan...Sampai terselak baju Zharfan Maknjang buattttttt...hihi
 

Ni pulak Maknjang ngn kakak Zharfan si Sara atau dia menggelarkan diri dia sendirik Yaya...Lembut orgnya...cakap lemah gemalai je tau...

Kalo dia bangun tido pastu dia pegi kat kakak aku yg tgh masak kat dapur kan...pastu dia cakap..."Mama...ni Angah"..haha..mungkin dia takut Mama dia lupa kat dia kot....hahaha....





Gambar kat sebelah nih kan masa kami berjumpa kat KL sebelum aku bertolak balik Taiping...Jumpa akak aku ngn anak2 dia pastu berbuka posa sekali di Kampung Baru...

Lupa aku nak amik gmbr rambut dia secara zoom...Rambut Sara mmg menjadik kegemaran sapa saja yg melihatnya...Cina kedai rambut kalo tgk mesti cakap rambut dia cantik sambil Cina tu berkata "Manyak cantik ooo rambut..ini kalau buat pun aaa..belum tentu jadik"...


Hahahah...ini pulak Maknjang ngn Kak Long dorang si Tisya...Kalo korang mengikuti aku drpd dulu mesti taukan yg dulu2 masa Tisya kecik...aku la yang selalu mengasuh dia tapi bila da besar nih...jangan harap ar dia nak kat aku...Nak amik gmbr proper ngn dia...mmg nan hadooo la...Ce korang tgk gmbr sebelah..Ada je dia buat mimik muka...buat hidung kembang la bagai...Kiranya ini je la gmbr yg ok dr yang byk2 aku snap...Stress aku tau!!!...Kalo tau...x mau jaga masa Tisya kicik2 dulu...huhu...

Maknjang merajuk!!!!hahaha



Ni gambar Kak Long tgh mkn aku curik2 ambikkkkk....hahah...
Punya la dia x mo pandang camera!!! Masa nih dia tgh mkn Nasi Lemak Daun Lemuni ;)

Emmm ok la...nanti aku cita pasal anak buah aku yang 4org lagik tu k...

Daaaaaaa...

Tolong Maknjang Kopek Petai


See Danish n Dani...sgt rajin tlg myself a.k.a Maknjang kopek petai utk dibawa balik ke Sabah..hehe...So bila dorang da bantu aku of coz la keja pun siap dgn cepat kan???hehe...Syukurlah ada anak2 buah yg rajin sgttttttttt...heheh...

Oh...Dani tu adik kpd Danish...nama dia Dani Hakim...Mama Ayah dia panggil Hakim...tapi aku suka panggil dia adik walaupun dia ada adik lagi 2...Maybe sbb da terbiasa kan sbb dulu2 kan dia x da adik...Sampai ada sepupu aku tanya napa panggil adik??? Kan dia ada adik....so itu je la jwpn aku...heheh...

Mcm hubby aku pun..dia da umur 13tahun baru dpt adik...Sampai la da tua umur 30 nih pun, kdg mak dia panggil dia adik instead of achik...Kdg2 apa yang menjadi kebiasaan kita itulah yg kita akan apply kan...Tak kisah la kan as long x da benda yg salah..apa ada hal kan???...heheh

Anak Buah Aku Yang Rajin


Ini Danish Azriel anak buah aku yg paling besar...Baru darjah 3 je pun...hihi...

See..Danish nih rajin orgnya...Ce korang tgk betapa rajinnya anak buah aku nih memvakum umah MakTok. 

Akak aku yg sulung kan mana ada anak pompuan  so mmg dia da ajar buat keja umah la kat anak dia....Ni bukan kes aku nak buli anak buah aku tau korang cuma aku kasi praktikal cikit laaaa....hahahaha...tapi di atas kerelaan si Danish ni jugak la..hihi...

Budak2 biasa la...kalo ko suruh pun kdg bukan dorang nak buatkan tapi bila di atas kerelaan sendiri tu mmg x da hal la kannnn???..hikssss...













Sgt tekun memvakum gitu!!!













Nampak sgt fokus di situ!!!...Salah satu pembelajaran kpd anak2 kecik supaya fokus dalam melakukan apa2 pun pekerjaan....

Bagus Danish!!!

Haaahhahha...

Aku sbg Maknjang pun berkata kpd Danish...
"Bagussss...kalo abg rajin mcmnih...boleh duk kat kampung ngn Maktok n Tokwan"....hahahha











Ok...DONE memvakum bahagian ruang bawah...hiksssssss


Gambar nih masa memulakan tugas memvakum...Ko tgk la fokus ke tidakkkkkk sampai terbongkok2 dibuatnya...heheh....

So korang..kalo ada anak2 haruslah diasuh drpd awal supaya boleh la bantu korang buat keja umah cikit2...Kerja yg bersesuaian ngn umur dorang la...Bukan mendera x tentu hala tau...Itu sgtlah tidak bagussssss....Kalo nak masuk penjara..sila la buat perkara tak tentu hala itu!!!hahah

Tapi aritu mmg rajin la abg Danish nih...siap tolong kopekkan aku petai tau utk aku bwk balik Sabah...Tq abg!!!

Maknjang sayanggggggggggggg abangggggggg!!!hihi

Kes Hubby Aku Merajuk La Nih

Kejadian nih berlaku masa kat umah mak mertua aku lah...Mana lagik???hehe...Pas mak mertua aku da siap masak atas request hubby aku...hubby aku ajak pi makan kat sungai Telaga Tujuh tak jauh dr kampung...dalam2 kampung jek...Dekat sgt...

Kami pi 4motor ritu...Abg ipar aku duda anak 2 nih ngn anak2nya...Aku naik ngn hubby aku..Mak mertua aku naik ngn adik ipar aku...ayah mertua aku naik motor scrambler yg ayah dok bawak kalo pi naik kebunnya yang kat atas bukit....

So apalagik...vroomvroom la kami...lagipun nak pi Telaga Tujuh tu mmg sesuai nak motor sbb kalo naik keta mcm le jahanam keta ko dibuatnya...kohkohkoh

Sayang tau sbb tak dibangunkan tmpt mandi tu...kalo tak kan bole jadi tempat pelancongan gitu...Makanya bila ada tmpt pelancongan maka org kampung pun bolelah menjana pendapatan gitu kan??? Emmm..tunggu la bila aku jadi YB kat sana nanti...heheh....

Yang gambar bawah ni sewaktu melalui depan umah mak mertua aku...Selalu kalo da masak tengahari kan korang, kami akan bawak makan bawah pokok manggis yang redup nih...Sungguh mengasyikkan gitu tau...konon2....hehe... 





Bila kami x mau pi makan kat sini...Orang berbaju putih tu merajuk makanya kami turutkan sajorkkkkkkkk la...hahha....

Gambar kat sebelah nih hubby ngn ayahnya...Ayahnya kecik2 je orgnya...Pakai baju pun saiz S...Jangan tanya saiz baju menantu...Kang aku lempang sambil bagi flying kick kat korang...hehhee...





Apa la yg disembangkan hubby aku ngn ayah mertua aku tu...

Sara ngn Adam yang dah excited nak mandi..tapi Adam tu dia takut sikit nak mandi...si kakaknya tu yang layan sampai gigil ko...heheh































Kami bawak Ikan Keli Bakar jugak time tu...



























Masa nih baru2 sampai...Inilah mak mertua aku...Hubby aku sebijik ikut mak dia..tinggi2 orgnya...muka pun iras2 mak dia...Kulit hubby aku cerah2 sebenarnya tapi sejak da join PDRM nih faham2 je la kan???...hahha...Kalo keja dok dlm opis sajork mungkinlah terpelihara kecerahan dulukan????heheh...

Tak pe la...lelaki kalo  x cerah sgt pun x pe...hikssss. Macho cikitttttt...Dan2 suma lelaki di dunia nak hitamkan kulit kang...hehehe...



Juadah yang mak mertua aku sediakan...Aku bertindak sebagai Assistant je tau...heheh...Boleh refer entry yang hubby aku MENGIDAM SESAJORK tadi tu...Bukan aku malas nak masak tau korang!!!...hiksssssssss.





Nice view kan???..Mmg sayang x dibangunkan tmpt nih!!!...Air jernih je tauuuuuuu....Lupa aku nak snap gmbr air sebagai bukti betapa jernihnya air kat sini....

Ohhh..masa cuti kat kampung ritu...ada gak pi mandi kat Air Kolam Ganda kat Grik tapi gmbr tu ada dlm henpon hubby aku la puleksssss....

Nanti lah kalo ingatan aku masih kuat..Kalo aku terigt nanti aku share ngn korang ye...hihii

Babaiiiiiiiiii....







Makan2 Kat Kampung Tapi Tak La Makan Sampai Lebam Pun

Ada satu hari tu...bila da berjalan penat bersama mak aku, adik aku, n anak buah aku yg tinggal 2org jek time tu...ari pun da malam makanya masa kat Tesco Taiping aku tapau KFC bawak balik umah... Ni kes malas nak masak n time ada duit tau korang...Kalo tak da duit, kena la gigih memasak jugak gitu...heheh...

Tapi aku berkeras gak nak beli time tu sbb KFC ni kegemaran mak aku...Mmg kami adikbradik membesar ngn KFC jugak kot sbb mmg tiap2 bulan mak akan beli KFC jamu kami adikbradik...

Mak aku x kasi aku beli sbb sayang duit katanya tapi aku derhaka time tu jadi aku belikan jugak sbb bukan selalu pun kan aku dpt balik kampung mcm dolu2...belanja2 camtu...huhu...Selalu aku bagi duit tiap bulan ngikut kemampuan aku sbg babysitter...x dpt nak banja2 makan mcmnih...So bila ada kat kampung tu haruslah banja makan camnih...Itu je la yang termampu sbb aku mmg x mampu la nak bawak banja makan kat hotel ke hapa kan...heheh



Ohh...sambung cita..sila jgn merapu ye makhencik!!!!...heheh

Coleslow aku x beli time tu sbb coleslow kakak sulung aku lagi terbaik drpd KFC punyaaaaaa...hahaha... Mesti bunuh diri tauke KFC kalo baca statement aku nih!!!hahaha....
Ini Satey Special ...yumyummmm..tapi kesian...akak2 aku x sempat nak merasa sbb mak aku buat beberapa hari pas dorang da balik...hihi...Kalo dorang terbaca nih...mesti dorang nangis x henti2 sambil leleh ayaq liuq...hahha...

Satey di masak atas pan je...Bagus kot masak this way drpd atas api kan???hihihi....Tapi sikit je pun mak buat so x berbaloi kalo nak bakar arang bagai....hehe...



Taraaaa..gambar bawah ni of coz la...Satey READY TO EAT ngn kuah kacang mak....hikssssssss
 



See...ada nasi impit jugak...tapi bukan nasi impit yang dalam ketupat anyam tu tau...Nasi impit yg dalam plastik tu jek...hihi...
























 


Ohh...ini pulak Nasi Lemak Daun Lemuni yang akak n adik aku buat... makan bersama Sambal Petai lagik tu...Kelas ko jahhhhhhhh....

Utk info...daun lemuni tu bagus utk awek muda tau... Sila la TRY ye korangggggg...

Ohhh..pagi tu jugak sebelum aku balik umah mak aku..aku siap buatkan Nasi Lemak kat umah mak mertua aku sekalik sampai umah mak aku tgk...Aikkkkkk...sama la menu kitaaaaaaaaa...hihi...



Ini Ketupat Palas masa 1st raya kot...aku x sempat makan...rasanya 1st raya la tu sbb 1st raya aku kat umah mak mertua aku...tapi mak aku buat pakai beras pulut  jugak tau..Beras pulut mak aku masak bersama santan diperasakan dgn gula garam dimasak dalam periuk nasik. Bila da beras pulut masak baru mak aku balutkan camnih....Pastu kukuskan pulak kejap...hihi...Kalo korang x pernah makan cara mcmni...bole lah mencuba k!!!

Actualy sama jugak cam Ketupat Nyok yang aku share tadik tu cumanya yang Ketupat Nyok tu lebih lembut tp agak muak sikit kalo makan byk2...Yang cara camnih x cepat muak sbb x terlampau creamy...hihi...


Ok..gambar kat atas nih pulak di suatu pagi...Mak aku buat Nasi Beriani pastu rendang semestinya ada pun kan...ada Jelatah jugak...pastu adik n akak buat Chicken Chop la...ada Sos Blackpaper jugak...ada Coleslow akak sulung aku tu...See...menyelerakan tak???...hihi

Gambar bawah tu pulak...Karipap yang adik aku buat seniri...comei2 je kan???..Sedap pulak tu!!!...hihi...Kalo aku rajin japgi aku nak buat karipap la...Itu kalo aku rajin la...hihi...Actually aku arini adalah berposa so no masak2 for this afternoon..pulak tu awal pagi hubby aku da pi latihan menembak...mungkin petang2 sikit baru balik...hihi...So korang...makan apa for this lunch???...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...