Home

NuffnangX

Kalo Suka Ngan Blog Saya..Sila La Follow Tapi Tak Da Paksaan Tau

**********Sila Tinggalkan LINK Anda Untuk Mudah Saya Jenguk Selalu**********

Sila Tinggalkan LINK Anda Untuk Mudah Saya Jenguk Selalu

Saturday, March 31, 2012

Tak Pernah Sakit Camnih...

Sakit gusi makin ketara sangat...
Da kumur air garam bukan makin reda...
Makin menjadi2 la pulak...huhu...
Terasa mcm nak nangis ja...
Adakah sakit gusi yg dialami sekarang adalah salah satu tanda2 hamil???...
Azie pun tak pasti sbb setakat ni check +ve n ritu nak confirmkan check lagi sekali...-ve pulak..huhu...
Tunggu dan lihat ja la kan mcmana....
^
^
Kalo mmg ngandung...
Tak kisah la nak sakit mcmana pun tapi nih sbb belum tentu peknan...
Tu yg mcm stress dibuatnya...huhu...
Ini la 1st time seumur hidup Azie...gusi terasa sakit sgt...
Azie mmg x penah sakit2 gigi..gusi nih...huhu
^
^
Kalo x tahan sgt japgi...
Gi Emergency jugak nih kang...
Kata umah sebelah sepital kan???..hikhik...
Ohhh...kat sini x da klinik bukak 24jam...
Mmg kalo kat sini...kalo da mlm mmg Emergency la hala tuju sapa saja yg sakit...
^
^
Tapi hopefully akan rasa ok sikit la gusi nih...
Malas bebenar mau pegi sepital nih...hukhuk....
^
^
Ohhh...ni sikit info utk dikongsi bersama...
Saja je google cari info tadi...
Check it out...
 ***
Kehamilan membawa banyak perubahan pada diri seorang wanita dan gigi adalah anggota yang  tidak terkecuali dari mengalami perubahan tersebut. Ketika hamil, ibu kerap menghadapi masalah gigi dan juga gusi berdarah. Sebabnya sewaktu hamil gusi menjadi lebih sensitif, sentuhan kepada gusi ketika memberus gigi sekalipun boleh menyebabkan gusi berdarah. Peningkatan hormon estrogen sewaktu kehamilan adalah antara penyebab gusi yang di dalamnya terdapat pembuluh darah lebih mudah bengkak. Sewaktu bersentuhan dengan benda asing seperti ketika menggosok gigi, gusi akan lebih mudah berdarah dan dijangkiti kuman. Selain itu rasa mual dan muntah di pagi hari yang meningkatkan tahap keasidan mulut juga mampu menyumbang masalah gusi dan gigi berdarah. Gangguan ini menyebabkan gigi tidak dijaga dengan baik. Perlu diakui tanpa gangguan sakit gigi sekalipun ibu hamil sudah cukup menderita dengan segala perubahan yang terjadi pada tubuhnya.


Jadi seboleh mungkin ibu hamil mencegah diri dari menghadapi masalah ini. Antara lain dengan memastikan pengambilan vitamin B6 dan C yang mencukupi. Kedua vitamin ini membantu menjaga gusi agar tidak mudah berlaku pendarahan. Vitamin B6 boleh diperoleh dari bahan makanan yang berasal dari biji-bijian dan kacang. Manakala vitamin C boleh diperoleh dengan mengambil buah-buahan berwarna cerah dan segar seperti jambu, betik, oren dan sayuran berwarna hijau. Disamping itu ibu hamil juga perlu memastikan zat kalsium yang diambil mencukupi. Ia bagi memastikan keadaan gigi sihat dan gusi kuat. Sumber kalsium boleh didapati daripada susu, yogurt, keju, minyak hati ikan, ikan dan sayuran hijau. Selain itu awasi pengambilan makanan yang manis kerana makanan bergula diketahui dapat menyebabkan kerosakan gigi.

***
Serius..Azie kalo disahkan peknan...
Sgt x kisah pun dgn kesakitan apa pun sewaktu kehamilan...
Yang penting nak juga rasai setiap saat2 kehamilan tu...
Dekat 5taun kan menanti jadi sgt bersedia utk menerima semua ujian itu...huhu...
Kawan2 doakan Azie moga2 kesakitan yang Azie alami saat ni adalah petanda kehamilan ya...Aminnnn

Makin Sakit

Amboiiiiiiiii Mak Aiihhhhhhhhh
Makin sakit gusi nih...
Rasa mcm nak nangis je...
Camne la nih???Perlu ke gi klinik/sepital???....
Bole ke mkn apa ubat2 sedangkan cik p belum dtg?huhu...
Tolongggggggggggg...sakit sgt ni...huhu

Adoiiiiiiiiii....

Adoi Makkkkkkkkkkk...
Sakitnya gusi ku ini...
Da beberapa ari terasa sakitnya...
Kumur ngn air garam pun x jalan nih...
Camne tu???...
Ada sesapa yg tau petua menghilangkan/mengurangkan sakit gusi???...huhu...

Gelagat Si Kembar

Mmg best dapat ngasuh baby kembar sbb Azie mmg teringin nak ada baby kembar...
Tapi Azie terpaksa surrender ngasuh this twin baby...hikhik...
^
^
Aritu dapat ngasuh 2hari je pun...
Ikutkan seminggu kena jaga sementara their parents dapatkan baby-sitter baru
^
^
Kebetulan pulak masa ari kedua ngasuh tu pas akak n abg tu pick up kembar nih trus dorang rushing balik kampung coz ada kematian...
Jadi Azie trus la x mengasuh baby kembar nih...
Akak nih ada cakap nak antar juga kat Azie ari yg akak ni meniaga start minggu depan...
Tapi Azie terpaksa jgk terus-terang yang Azie tak mampu nak jaga kembar ni...
^
^
Ya la..next week maybe Azie akan start ngasuh anak cikgu...
Azie takut nanti Azie x menang tangan nak handle...
Bukan apa..kalo sorang baby mmg x da masalah...
Memandangkan ini twin jadi faham2 ja la...
Bila sorang nangis...japgi tak lama..sorang lagi nangis...
Begitu la yg selebihnya...
N Azie juga x berdaya nak dukung coz each kembar ni kan da 10kg...
Kdg2 Azie terpaksa dukung dua2 sekali...
Sakit belakang ahkak nokssssssssssssss...hihi...
Da la cik P belum dtg lagik nih...huhu...
^
^
"Kata nak anak kembar tapi ngasuh anak kembar ni pun x mampu..huhu  " .....
Ini maybe ada kwn2 yg singgah baca skrg ni ada yg nilai Azie camtu kan???...
Tak kisah la apa korang nak cakap...
Ateee...andai ada rezeki Azie dpt baby kembar...tak kan Azie nak buang pulak kan kembar tu???...
Kalo da anak kita...x kisah la penat mana pun kan sbb da tentu2 anak seniri...ngehngeh... ;p 
Mampu tak mampu tetap kena asuh juga kan???...Anak kita bukan anak orang...
^
^
Kalo Azie ada assistant Insyaallah Azie le ngasuh this twin...
Bukan apa..sian pulak kat anak cikgu tu takut terabai pulak dia nanti kan?...
Da la dorang yg dtg dulu nak suh ngasuh kan???...
^
^
Tapi mmg silap Azie juga la...
Azie ingat Azie le manage this twin baby tapi Azie silap...
Apapun..Azie sgt respect dgn org2 yg punya anak kembar...
Mmg sgt bukan mudah utk handle anak kembar nih...
Nak kena jaga betul2 sbb kang fokus kat sorang...sorang pulak jeles...hikhik...
Igt baby x da perasaan ka haaaa??? :} 

*** Kalo nak tau...baby kembar yg muka kecik sikit ni...dia la kakak tapi dia suka kaco adik dia...Kalo baring2 tu pastu sedap2 ja dia landing atas adik dia...Tak boleh bagi dorang dok rapat2...japgi abis mata adik dicucuknya...Da tu pulak si adik tu baik la sgt...kena cucuk mata pun x nangis...baik sgt..kdg sian pun ada kat si adik tu...Adik banyak mengalah berbanding kakak. Ada sekali tu si kakak..susu dia da abis...Hubby kata kakak pi rampas botol susu adiknya...haha...Macam2 gelagat dorang nih....Mmg menghiburkan kalo dorang in a good mood...tapi kalo time buat perangai (besa la budak2 kan...hihi...)...mmg berpeluh ahkakkkkkkkkk nih tambah kalo ahkak handle sorang2 tanpa Hubby....Mmg insaf sekejap la...Rasa nak nangis ngn dorang sekali pun ada..haha...
^
^
Apapun...satu pengalaman baru mengasuh anak kembar nih...
Walaupun mmg ternyata penat ngasuh baby kembar nih tapi tetap happy jugak kalo Allah kurniakan kami zuriat kembar...
Berbaloi la sikitkan walau da tunggu bertaun lama ;p...
^
^

Friday, March 30, 2012

Apa Kena Dgn UPT???

 













Terima kasih incik UPT kerna mempermainkan perasaan aku...
Smlm ko kasi double line...
Pagi ni ko kasi aku satu line ja....
I hetccccccchuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!
Moral of the story....UPT skrg mmg banyak mengelirukan...
Agaknya company2 UPT ni lebey mementingkan keuntungan kot...huhu

Thursday, March 29, 2012

Potong Rambut

Errmmm...tadi tuan tanah pegi potong rambut...
Buang rambut bawah yang da rosak...
Tak rasa nyesal pun potong jadi pendek coz mmg rambut da rosak kan???...
^
^
Plus mmg nak lain dr selalu sbb selalunya sikit2 layer...sikit layer...
Rambut pun da panjang mcm MACARIO..hikhik...
Jadik ubah angin sikit la...
Panjang rambut da tinggal lebey sikit ja dr paras bahu...
Ok la..rasa lega...
Maybe rasa sedey...sakit ati suma tu da ilang bersama rambut2 rosak yg dipotong tadi kot...ngehngeh ;)
^
^
Yup..hidup tuan tanah di landa badai yg agak maha besar saat ini...
Tapi x perlu la tuan tanah share kat sini kan...
Coz tak suma perkara kita boleh share di blog...
^
^
Apapun tuan tanah anggap ini sebagai ujian buat tuan tanah...
Biarpun terlalu sakit dgn ujian itu...tuan tanah redha ;p
^
^
Semoga Allah berikan sinar kebahagiaan kepada tuan tanah dan suami...Aminnnnnnnnn
^
^
Kepada kwn2 yg sudi singgah di sini juga...
Azie hrp kwn2 suma happy dalam apa jua keadaan pun...

Pendek da rambut ku ;p...
Lama x berambut pendek...
Masa school2 ja dulu...hikhik...

Tuesday, March 27, 2012

Tak Mampu Ku Teruskan

Azie mmg idamkan anak kembar...dapat ngasuh baby kembar yang baru 10bulan arini mmg satu pengalaman baru n seriusly sgt mencabar terutama fizikal. Terasa sakitnya belakang n pinggang coz dukung 20kg...10kg each baby girl kan...hehe...Walaupun x larat tetap rasa happy sbb ada pengalaman mcm ni tapi terpaksa surrender sbb mmg x berdaya sgt...Inipun atas nasihat incik hubby sbb katanya saya sgt penat walaupun saya x ckp pada dia....hikhik...apapun sgt rasa bersalah pada akak n abg tu tapi Alhamdulillah coz dorang memahami sbb kata dorang...dorang seniri pun merasainya. This week akan ttp jaga this twin sementara dorang cari pengasuh baru. Apapun sgt salute mereka2 yg beranak kembar sbb mmg betul2 mencabar mengasuh anak2 kembar nih tapi Azie tak menolak kalo Azie ada rezeki dpt anak kembar ;p...
Sebelum Hubby gi keja jam 7mlm tadi..Hubby kata kalo tak larat bagitau la akak n abang tu...Tapi Azie diam...pastu Azie cakap...tak pe la...at least ada gak duit seniri..tak yah la nak susahkan papa sgt...Pastu lagik Hubby cakap...papa mampu lagi nak sara mama...kalo nak ngasuh jugak...jaga ja la anak cikgu minggu depan...budak tu da setahun lebey..da jalan da pun...senang nak jaga...





Bukan apa kwn2...bukan Hubby Azie tak suka ngn baby cumanya maybe Hubby sian kot tgk Azie jaga kembar tu...itupun nasib Hubby keja 4jam ja pagi tadi kira le la dia bantu Azie ngasuh tadi...Azie mmg suka nak ngasuh twin tu tapi mmg terasa tak mampu sgt...Ya..mmg bukan mudah nak ngasuh baby kembar nih....bila sorang nangis..japgi lagi sorang nangis...pastu sorang da tido...yg sorang tu nangis...da bangun pulak baby yg tgh tido tu...seriusly..rasa insaf sekejap....Mmg tabik spring pada mereka yg beranak kembar nih....Sgt2 mencabar. Apapun..satu pengalaman yg sgt indah gitu walaupun sakit belakang da ketara sgt nih....silap2 x bangun pagi esok..hikhik...Anyway..berharap moga2 Allah berikan Azie kekuatan utk ngasuh twin nih beberapa hari ja lagi dalam minggu ni...Sian jugak kat akak n abg(rakan setugas Hubby tapi abg tu polis trafik..kalo nak kena saman...dtg Sipitang..nanti Azie suh abg tu saman kan...hihi..x pasal2 kan???) tu...huhu...Slalu akak tu ngasuh seniri tapi sebab sekarang dorang da meniaga buah-buahan tu yg suh Azie jaga tu...Sebelum ni kan nenek twin yg jaga..faham2 ja la...Azie yg usia sedang2 ni pun rasa x mampu inikan pulak nenek si twin nih...hikhik...Apapun...pengalaman yang tak kan Azie lupa sampai bila2 ;p

Penat Sangat

Letey la arini ngasuh twin baby...
Tak larat la nak update blog...
Tunggu la bila betul2 hilang penat ehh...hikhik...

Nak Munnnnnn

Saya nak muntah la...
Japgi saya update ehh...
Tgh meng restkan diri...
Kejap lagi saya kasi update ;p

Ngasuh Kembar Pulak

Masa nih kembar ni baru 7kg each..smlm dorang dtg da 10kg each ;p
Harini Azie start ngasuh anak anggota@polis trafik...
Si Baby Girl yg kembar tu...hikhik
Kalo sapa yg mmg setia ngn blog Azie sebelum2 nih...
Sure penah tgkkan si kembar ni...ngehngeh ;p
^
^
Tapi Azie x la ngasuh dorang hari2...
Hari yg Umi dorang niaga ja...
Baru Umi n Abahnya antar pada Azie
^
^
Ari Sabtu ritu pulak ada pasangan cikgu dtg umah...
Maybe kalo x da aral awal bulan 4 baru dorang antar...
Tapi x da masalah la sbb anaknya tu da berjalan...
Hubby Azie pun keja 4jam siang...4jam malam...
Jadi bole la bantu Azie juga sikit2 kan....
Tapi x pasti la lagik manatau kot dorang nak antar kat taska ka kan?
Ye la..kdg org ni lebey percaya pada taska bagai ni...
Org persendirian ni kureng sikit dipercayai....
^
^
Tapi Azie ni bukan nak jaga ramai2 pun...kalo takat 3,4org tu ok lagi...
Cuma x la sumanya baby...
Mau phengshaaannnnnnnnn tuan tanah nanti...hikhik ;)
Hopefully Allah kuatkan semangat Azie mengasuh this twin baby girl...
Smlm Abg tu cita...ritu nenek twin nih jaga...
Petang dorang balik keja..trus tido nenek dorang sampai ke malam...haha....
Insyaallah..Azie hrp sumanya berjalan lancar...Aminnnnnnnnn

Monday, March 26, 2012

Ketagihan Ahkak

Lately da addicted dgn Cornetto Black Forest..hikhik...
Semalam da mamam...tadi suh Hubby belikan lagik...
Tak puas kata ku...huhu
Suh beli satu...Hubby beli 2....
Tanya napa beli 2...sorang satu ekk???...
Hubby kata saja dia belikan sbb org tu x abis2 ngidam...haha....
Layan je la Incik Hubby ehh...anak x da...layan bini apa salahnya kan???
Ni bagus la kira sbb mintak aisekerim ja pun...
Kang kalo mintak emas permata...
Pitam lak Incik Hubby kan???..haha ;p
^
^
Maybe sbb demam nih kot tu yg mau mamam aisekerim ja kot...
Ubat kata ko...haha...
Alhamdulillah..better da sikit kot demam nih...
Almaklumlah...ubat x mamam sbb peod lum due...hikhik  ;p

Pelik Dengan Manusia

Kadang2 Azie tak faham dgn manusia skrg nih...
Kalo x suka dok ja la diam2 kan...buat apa nak sibuk2....
Ini pasal Azie upload gmbr nih kat FB pun ada someone comment...katanya..x da keja...huhu...
Tak pernah pulak dia comment kat fb tapi tetiba psl gmbr nih dia comment pulak...
Padahal da sah2 description kat gmbr tu kata itu hasil tanaman seniri mesti la excited tuan tanah kan???...
Pelik...pelik...
Azie tak rasa pun Azie ganggu hidup sesapa kan???
Baru tangkap gmbr dgn cili ja pun nak sibuk2...
Agak2 kalo tangkap gmbr berbikini...
Mesti maha dasyat commentnya....haha
^
^
Lumrah la manusia kan...huhu...
Tapi Azie rasa org2 mcmni sebenarnya mmg ada masalah dr sudut psikologi...
Sebab kalo org yg berfikiran waras...
Seseorang tu takkan berkata2 tanpa berfikir terlebey dahulu...
Setiap apa yg kita nak katakan pada org...kita fikir dulu yang kita sendiri rasa marah tak kalo org kata kat kita mcmtu???...
Ini la yg dinamakan empati di mana meletakkan diri kita di stuasi org yg nak kita perkatakan itu...
Baru la kita tak kan cakap/comment ikut suka hati kita ja....
^
^
Even kalo kita x suka pun blog/FB update seseorang pun...
Rasanya tak perlu la nak cari hal coz da sah2 org tu x kaco hidup kita kan???...
Kita beron9 ni sebab nak mengisi masa yg kosong + menghiburkan hati kot...
Napa mesti nak nyakitkan hati org kan???...
^
^
^
Hati tu mesti mau bersih...
Baru diri takkan tertekan....
Tak caya cuba bersihkan hati...hihi ;p
^
^
^
Kalo hati pun bersih...terpancar kat muka tu...
Baru la sentiasa berseri wajah n awet muda selalu ;)
Walaupun kita tak cantik mcm Dato' Siti ka...Nora Danish ka....tapi kalo hati kita bersih...Insyaallah kita akan nampak sweet selalu ;)
^
^
Azie tau Azie mmg x cantik...tak cun bagai...
I'am just an ordinary person tapi sbb hati kita bersih...
Kita tak kan hidup dalam keadaan tertekan....

Murah Rezeki Tuan Tanah

Semalam masa customer Azie dtg pulangkan tupperware sebab ritu dia beli Sambal Tumis drpd Azie...
Tgk2...dia selit dlm tupperware tu Apam Polkadot nih...
Dalam pada dok teringin tetiba dapat....
Alhamdulillah la kan???...
Rezeki namanya nih...
^
^
Actually...teringin sgt nak buat Apam Polkadot tapi x buat2 lagik...
Alasan utama sbb x da oven...
Tapi rasanya le jugak kukus kan???...
Nanti la Azie buat and tayang hasil tangan Azie...
Azie bab2 membaking nih x pandai sgt...
Kalo lauk2 Insyaallah la...
^
^
^
Yang ni pulak masa mlm ari Sabtu tu...
Tgh beron9...
Datang si Auntie Dania bagi donut nih...
Selalu kalo dia buat donut mesti dia kasi...
Alhamdulillah..rezeki lagik ;p
^
^
Kita tak tau bila sesuatu rezeki tu akan tiba...
Tapi bila rezeki tu da sampai depan mata...
Haruslah sentiasa bersyukur gitu ;p...
Orang kata...musuh jgn dicari...tapi rezeki jgn di tolakkkkkkkkkkk....NO...NO...NO ;p

Mamam Kari Udang ehhh ;p

Walaupun x brapa sihat...
Tetap kena masak juga...
Menu hari ni Kari Udang balance drpd hasil pancingan udang Incik Hubby last week ;p
Perut Incik Suami mesti la dijaga jugakkan???...
Takkan asyik nak mamam kat luar ja...hikhik...
^
^
Semalam malam pun da Hubby ajak makan Satey kat Espalanad nun...ngehngeh ;p...
Yang bestnya..tuan tanah ni walaupun demam tetap juga berselera...
Pas mamam satey malam tadi pi pulak cari Cornetto Black Forest yg diidamkan...haha....
Alhamdulillah..tercapai dah impian si tekak nih...
Ni la kalo x ngandung jugak...mmg over la kan???haha...
^
^
Ok la...buat masa ni...
Tuan tanah update ni dulu la ya...
Ni pun still tak berapa sihat jugak lagik....huhu....
Tapi sgt2 Alhamdulillah la...walaupun demam since ari Sabtu...
Masih boleh masak hari2 utk Incik Hubby lagik...Alhamdulillahhhhhhhh....

Sunday, March 25, 2012

Hari Ini Hari Polis

KOMUNITI SEJAHTERA KOMITMEN KAMI...
Itulah moto sambutan Hari Polis ke-205 utk tahun ini...
^
^
Selamat Hari Polis yg ke-205...
Buat semua warga PDRM especially buat Hubby tercinta...
Bukan saja buat anggota tak kira apa pangkat pun tapi juga buat para bini polis yang sentiasa setia bersama Incik Hubby masing2...
Ada ramai bini2 mcm Azie what...
Yang terpaksa benti keja ikut Hubby berpindah...
Apa le buat...dulukan keja swasta...huhu...
Nak tak nak kena la benti keja...
Kalo keja gomen maybe la bole mintak tukar kan???..hehe
^
^
Ok la...
Semoga semua warga PDRM terus success dalam menjalankan tugas...amanah terhadap tanggungjawab kepada agama, bangsa dan negara dan pedulikan kata2 negatif drpd sesetengah masyarakat yg menganggap polis ni anjing kerajaan dll....
Azie jugak tertarik dengan satu comment seorang anggota polis juga...
Comment ni adalah di wall FB PDRM...
Rasa2 mata korang tajam tak nak baca apa comment yg menarik ati Azie nih???...hikhik...
^
^
Thanx juga buat Kak Zh-Ena atas ucapan sempena Hari Polis ni kak ya ;p...
Azie sangat menghargainya...
Okla..agak panjang juga entry ni padahal skrg tgh demam selsema, batuk dan sebagainya...hukhuk...
Bertemu lagi di lain masa...daaaaaaaa....
Assalamualaikum...salam sejahtera ;)

Saturday, March 24, 2012

Macam Mau Muntah

Huhu...bila pas mamam da rasa nak muntah pulak...
Apa...dah ada isi???...
Oooo...bab tu belum pasti la psl due pun belum lagi kot...
Kalo ada Alhamdulillah tapi kalo masih belum ada dan cik P pun dtg...
Maka tetap Alhamdulillah la jugak...
At least bole la usaha lagi kan pastu...hikhik...
^
^
Selsema masih on n off dan buat diri rasa sgt x selesa....
Tak tentu masa hidung ni nak tersumbat, meleleh bagai...
Layan ja la...
Apapun..sgt2 berharap sebelum masuk tahun ke5 perkahwinan ujung taun ni...
Ada la rezeki hendaknya untuk mendapat zuriat sendiri...Aminnnnn...
Kwn2 doakan Azie yaaaaa....Aminnnnnn

Masak Udang Hasil Pancingan

*** Kuning tu bukan sebab terlebey kunyit tau...ini pasal editing gambar terlebey suda...hiksssss ***...
^
^
Menu arini Udang Galah Masak Lemak Cili Api hasil pancingan Incik Hubby tempoh hari...
Mamam dengan ikan goreng ja nanti...
Sgt awal kan tuan tanah memasak???
Hehe...bukan apa la kwn2...
Japgi jam 11am Hubby naik tugas jadi kena la mamam dulu kan sebelum naik tugas...
Nanti tak yah la mamam kat kedai...
Bukankah makanan kat rumah adalah makanan yang terbaikkkkkkkk???...
Air tangan wifey kan???...
Mana ada para suami yg tolak masakan para wifey kan coz sesimple mana pun masakan seorang isteri itulah yang akan mengikat perut&hati si suami..
Tapi kalo dia nak cari yg lain..tetap cari jugak...ngehngeh... ;p
Lelaki kan???..susah kot nak dpt yg betul2 setia&jujur....
Tapi Azie suka tgk Mak ngn Abah Azie..sampai da umur 60an pun still bersama...
Ke mana pun bersama...
Moga jodoh mereka berpanjangan ke akhir hayat...Aminnnnnnnnn

Friday, March 23, 2012

Cita Pasal Contest


Ohhh...hari tu Azie ada buat contest kan???...
Alhamdulillah walaupun ada 3blogger ja yang join tapi Azie tetap juga bersyukur...
Coz ada juga blogger yg sudi join kan???...hikhik...
Actually Azie x plan pun nak buat contest nih...
Tetiba ja tanpa diplan...
^
^
Ok la...
Yang sudi join hanya 3blogger seperti yang Azie publish di atas...
Azie sgt2 menghargainya okae ;p
Walaupun ketiga2nya menjawab dengan salah...
Azie buat keputusan utk tetap juga bagi souvenier tu pada 3blogger ini...
Sebagai tanda penghargaan Azie kepada mereka2 ini....
Cuma Azie x mau share apa cenderahatinya...
Nanti kalo sampai di peti surat 3 blogger tersebut...
Tau la mereka apa isi dalamnya...hikhik....
Gift yang x seberapa ja pun tapi sgt ikhlas drpd Azie utk mereka ber3...
^
^
Sila provide kan Azie alamat rumah ya supaya Azie le poskan gift tu...
Apapun..thanx once again coz sudi join CONTEST yg Azie buat tu ya ;p
^
^
Ohhh...kalo nak tau..tema raya kami suami isteri taun ni adalah warna COKLAT GELAP...ngehngeh...
Kali ni bukan Azie yang decide tau tapi Incik Hubby yang decide...
Igt nak tempah siap2 tapi mana la nak tau tetiba mengandung lak...
Nanti x pasal raya x da baju raya coz x muat..hikhik...berangan la tu tuan tanah...haha ;)....
 
See...inilah tema kami suami isteri untuk raya tahun ni...hikssss...Ni Hubby yang pilih...Azie kasi kepercayaan pada Hubby coz Azie pun bukan pandai pilih sgt...haha...Azie punya yg satin ngn kain bunga2 tu la...Hubby punya yg belah kiri tu..suka sgt kain Hubby tu psl kain sejuk n lembut ;p...lalalala...

Selamat Hari Polis ke -205

Haha..yeye iron baju utk Malam Mesra Ahad 25/3 mlm nanti...
Sekali majlis tu akan diadakan pada 24/4 kot x silap...a month later gitu kata kwn yg tinggal di berek...
Haha..nampak sgt x tau aktiviti balai...
PERKEP pun x pi join...hikhik...(yg bini2 polis...sila jgn tiru mcm i ya..hihi)
^
^
Cuma pagi tu ja ada majlis sambutan...
Hubby tak terlibat berkawad pagi tu coz pagi tu Hubby balik keja jam 3pagi...
Takkan jam7pagi nak pi berkawad jugakkan???..hihi...
Kalo tu mmg malas la nak pi balai pepagi buta...
Sian Hubby i sorang2 kat umah nanti...(haha...alasan x abis2)...

Ni masa lepas kawad passing-out...Sgt happy dorang almaklumlah da lepas AZAB...hihi....
Bukan senang ehhh nak jadi seorang anggota polis...
Merana ahkak tau time Hubby dalam training...
Dok sorang2 kat KL...
Pas balik dr Sabah tgk Hubby tamat latihan tu...Hubby suh balik dok kampung dulu sementara Hubby cari tmpt tinggal dan sbgnya....huhu...
Sedey kalo diigt2 balik...
Pengorbanan tu dikkkkkkkkkk ;p
Ok la...sambung cita ehh....
Malamnya pas majlis tamat latihan dorang ada dinner di Tanjung Aru, KK...
Azie pulak masa tu kat D'Borneo, KK...
Dinner tu utk dorang je la..hihi ;p
^
^
Malam ni la dorang diberitahu di mana mereka akan bertugas...
Malam tu jugak Azie x tido lena bila Hubby sms bagitau yang Hubby akan bertugas di IPD Beaufort....
Kuruskan???...Bukan senang masa dalam training...hikhik...
Kemudian lepas tu baru la dpt tau yang ada perubahan lagi...
IPD Sipitang tmpt Hubby bertugas sekarang...(x jauh dengan Beaufort...dlm 45minit lepas Beaufort sampai la ke Sipitang)
N sepatut2nya Hubby bertugas di IPD Labuan x silap....
Ntah la..x faham mcmana...
Apapun..bertugas mengikut arahannnnnnnn ;p
^
^
Dekat setahun la juga kami terpaksa PJJ...
Tuhan ja yang tau mcmana perasaan ni time tu...
Kalo org x hadap tmpt kita mmg la pandai berkata2 kan???
Tapi apa le buat kan...
Dorang nak duk luar berek pun kena dapat keizinan drpd pihak atasan...
Elaun2 suma lak makan masa nak masuk dalam gaji...
Tak silap 10bulan jugak la tertunggak elaun2 tu....
Harap basic yg x seberapa ja pun...
Nak antar duit belanja kat bini kat kampung lagik...
N mmg x sangka rupanya umah sewa kat Sipitang setanding mcm kat KL arganya...Seriusly maaa....hikhik...
^
^
Begitulah perngorbanan antara suami dan isteri...
^
^
Pejam celik pejam celik...
Da 2tahun berlalu...
Rasa nyesal pulak...
Kalo dulu2 masa muda remaja Azie izinkan Hubby masuk polis...
Maybe skrg da tinggi pangkatnya...
Ya la...dolu2 kan STPM da bole jadi Inspektor...
Ni umur da 29 baru konstabel ja pun...sian Hubby...huhu...
Tak pe la, barang yang lepas usah dikenang...tak gitu???
^
^
Apapun tak sabar nak tunggu bulan 2 taun depan...
Sebab taun depan da sah la jawatan incik Hubby ;p.... hikhik
Tak silap nih dorang bergambar bersama Coach kot...lupa nak tanya Hubby...hikhik...
Ok la...kepada semua anggota polis tak kira apa pangkat pun...
Selamat Menyambut Hari Polis yang ke-205 pada esok hari...
Semoga PDRM akan terus success dalam menjalankan tanggungjawab kepada agama, bangsa dan negara...
Moga semua warga PDRM dilindungi drpd sebarang malapetaka...Aminnnn...
Igt apa..tugas sebagai anggota polis nih adalah sgt2 berisiko tau...
Thats why Azie sentiasa mendoakan Incik Hubby sentiasa dilindungi drpd sebarang bencana/malapetaka ;p
^
^
Sbg wifey kpd seorang anggota polis...
Azie harap ada pihak yang mempertimbangkan soal gaji anggota polis nih...
Ye la..selalu yang diperkatakan asyik2 pasal gaji cikgu tapi tidak ditimbulkan pasal gaji polis sedangkan kerja sbg anggota polis nih lebih berisiko tinggi...
Kerja lebih masa ke..kerja time public holiday ke...dorang mana ada double triple bagai nih tau ;p...
Bila ari perayaan..org lain beraya..dorang mana beraya...mana yang dpt cuti Alhamdulillah la...
Mana yang x dpt pulang berhari raya...
Maka beraya la jauh dr keluarga...
Terigt pulak tahun 20120 tu kami terpaksa raya berjauhan...
Sedey sgt tau ;)
^
^
Ok la...panjang sgt da membebel tuan tanah nih...
Kang ada lak reader2 yg termuntah2 baca blog nih...hikhik ;p

Napa Sunyi Ja???

Napa mcm kebanyakan je blogger yang senyap sunyi ni ya???...
Korang tido cam baby ni ehh???...hikhik...
^
^
Sayu pulak tgk anak adik sepupu saya yang baru lahir 21/3 ritu...
Nak nangis pun ada...huhu
Bila la dapat ku menatap wajah anakanda seniri nih???...
Moga2 Allah mempercepatkan rezeki kami suami isteri utk mendapat zuriat sebelum umur memasuki usia 30tahun pada tahun depan...Aminnnnn...
^
^
Actually Azie tgh amik mood nak iron baju utk pegi Majlis Malam Mesra kat balai ari Ahad nanti...hikhik...
Majlis sempena Sambutan Hari Polis yang ke 205 tu.... ;p...
Mcm malas sebenarnya nak pegi tapi nanti sian lak kat Hubby...
Ada bini cam x da bini pulakkan???...
Pegi la nanti...
Mcm da lama pulak tu x menunjukkan muka di balai...hikhik

Ahhhh...Pecah Pulak

Semalam kaca itu telah pecah...
Terkejut tuan tanah yang pada waktu tu tgh msk di dapur...huhu...
Nampaknya nanti kena beli baru la ni...
Nasib x la mahal sgt balang kaca tu...hikhik

Senyum Tak Perlu Kata Apa-Apa

Kelakar pulak rasa hati...
Kalo diri seniri tu slim...
Bole la kan???
Ini..ko lagi dasyat drpd aku...
Ada hati nak kata org...huhu...
Manusia..manusia...
Layan je laaaaaa....
Tak perlu nak balas balik...
Gunakan cara Psychology ja...
Kata Incik Hubby amik course Psychology..hikhik ;p

Menu Hari Ini

Menu arini...
Ayam Masak Cili Hidup + Sayur Baby Kailan Goreng + Ikan Cencaru Bakar bersama Kicap Special...
Alhamdulillah rezeki utk hari ni...
Kawan2 mamam apa la lunch nih???
Make sure kwn mamam la benda berat sikit...
Kang kalo skait perut..sapa yg susah???...hikhik....

Thursday, March 22, 2012

Demam Lagi

Shian Hubby...(hahhhh...sampai sumbat hidung ngn tisu lagik tu....)
Arini awal tidonya sebagaimana semalam...
Tadi ptg pas balik mancing...
Katanya nak pi main badminton pulak...
Kan kat balai dorang ada persatuan badminton jadi setiap hari jam 5pm sapa2 yg x tugas le la pi main badminton...
^
^
Last2 x lama pastu Hubby balik siap beli ubat lagi...
Katanya tak jadi nak main sebab nak muntah...
Sian Hubby...
^
^
Tadi Hubby tido di samping tuan tanah yg tgh beron9 depan tv...
Tak lama pastu tuan tanah kejut Hubby bawak masuk Hubby tido dalam bilik...
Baru ni tuan tanah jenguk Incik Hubby...
Alhamdulillah x panas da mcm tadi...
Panas sikit2 je...
Bila panas...tuan tanah tuam2 la kepala ngn air kat Hubby ;p
Hope beransur ok la nanti...Aminnnnn...
" Ya Allah..kau berilah kesihatan yang baik kepada suamiku...Aminnnnnnnnnnn "

Sweet Sour Udang..yumyum


Sonok betul tgk hasil pancingan Incik Hubby nih...
Pas proses Incik Udang tu trus tuan tanah nih masak sikit Udang Sweet Sour ...
Yang balance tu simpan esok2 pulak...
Takkan nak mamam sampai abis kan???...
Le jugak buat lauk di hari lain...
^
^
Bole la 2kali masak lagi...
Igt nanti nak buat Kari Udang...
N lagi sekali masak pulak nak buat Masak Lemak Cili Api pekat2 gitu...
Baru la Ho Liowwwww kan???..hikhik....
^
^
Jadi..inilah menu tuan tanah petang tadi merangkap lunch tengahari tuan tanah yg sungguh lewat timenya...haha...
Sorang2..mana la nak ada mood makan kan???...
Alhamdulillah...rezeki hari ini...
Moga2 dimurahkan rezeki utk hari esok dan selamanya...Aminnnnnnnnnnnn....

Hasil Pancingan Incik Hubby

Alhamdulillah...
Rezeki pancingan Hubby untuk hari ini....
Balik2 je Hubby dr mancing lebey kurang jam 4ptg++ ...
Trus tuan tanah ni proses n masak sikit utk makan lunch padahal time tu da jam 4ptg++ cengitu kan???haha...
Pedulikkkk ahhhh....
^
^
Yup...tadi tuan tanah x masak sbb sorang2 kan kat umah +Hubby pun da tuan tanah bekalkan Kari Ayam semalam sama Ikan Masin Goreng masa nak pi mancing pagi tadi...
^
^
Bila tgk udang trus tuan tanah nih bersemangat nak masak bagai...hikhik...
Trus rasa nak mamam ...ngehngeh....
Ohhh...mmg seperti di syurga rasanya dapat mamam udang besar mcmni sbb mmg favourite tuan tanah tau ;p
Lupa kan la pasal kalori lagipun tuan tanah nih nampak ja sihat...
Tapi tuan tanah ni jenis bukan mamam banyak sgt tau...
Terpulanglah nak percaya atau tak...
Sampaikan ada org penah gak kutuk Azie kata badan besar tapi mkn sikit....
Wei...apa kalo badan besar mesti makan banyak ka???
Nonsense betul la!!!!
^
^
Mentang2 kurus...
Suka benar nak ngutuk org kan???...
Kalo kurus pun x beerti sihat and kalo besar@gemuk x beerti byk sakitnya...
Believe me la...
Sbnrnya banyak org yg kurus lagi taik penyakit drpd org yg berbadan besar...
Wahhhh...asal EMO lak tuan tanah nih???
Nak peod ka???...haha ;p
^
^
^
^
See..hasil tangkapan Incik Hubby i...
Alhamdulillah..syukurrrrrrrrrrr ....
Gini la untungnya kalo hobi memancing tapi jgn la minat mancing yang terlampau sgt sampai lupa segalanya ;p
^

Cantik Kan???

Cantikkan bunga nih?
Bunga nih Azie nengok masa kat Kundasang...
Suka sgt dengan bunga nih ;p...
^
^
Apapun perempuan nih diibaratkan seperti bunga...
Bunga mana ada yang tak cantik kan???
Rasa-rasa Azie semua bunga pun cantik what ;p
^
^
Begitulah kita yg bernama wanita...
Setiap wanita mempunyai kecantikan masing2 dan tersendiri...
Cantik yang berbeza-beza...
Kalo dia nih cantik tang sini...
Yang dia lagi satu tu pulak cantik tang lain pulak...
Tak ada siapa pun yg sempurna di muka bumi ini melainkan Allah s.w.t....
^
^
Nampak tak tuan tanah mcm da kekeringan mau update nih???..hikhik...
Layan je la korang ehh... ;p
^
^
Incik suami tak balik dr mancing lagik nih...
Hahhhh..bosannya ari2 sorang2 mcmnih...
Nak kuar malas sbb panas je cuacanya...
Ngada2 kan..kunun2 puteri lilin la tu...hikhik...

Kisah Mangkuk Tingkat

Haha...
Cita psl mangkuk tingkat nih...
Korang rasa2 la..
Sapa la yang nak beli sgt Mangkuk Tingkat nih???
^
^
Ermmm...
Tak yah la kot nak berteka-teki sgt kan???...
Baik tuan tanah cerita seniri secara terang-terangan..hikhik
^
^
Actually Hubby la yang nak beli sgt Mangkuk Tingkat nih...
Katanya sonok juga kalo pegi berkelah bawak benda alah nih...haha...
Ada2 je kan???...
Bawak je la bekal biasa...
Apa salahnya....hikhik
Mcm2 lak Incik Hubby nih kan?...hehe...
^
^
Kiranya bawa bekal tadi tu kira 1st time la guna Mangkuk Tingkat nih sejak beli ritu...hikhik

Kunun Le SLIM...hihi

Semalam pagi bekpas Nasi Lemak sebungkus share ngn Hubby...
Pastu sebab penat n terasa kenyang...
Ptg jam5pm baru la makan nasi sepinggan kat sebelah ni....
^
^
Malam pun da lewat baru terasa lapar...
Itupun mamam 2keping roti gardinier cicah dengan Kari Ayam ja...
^
^
Ni kalo hari2 nih mau kurus dibuatnya kan???...haha
Ye la sgt tu tuan tanah....
Ye ye oooo je kamu nih...hikhik ;p
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...