Home

NuffnangX

Kalo Suka Ngan Blog Saya..Sila La Follow Tapi Tak Da Paksaan Tau

**********Sila Tinggalkan LINK Anda Untuk Mudah Saya Jenguk Selalu**********

Sila Tinggalkan LINK Anda Untuk Mudah Saya Jenguk Selalu

Wednesday, August 31, 2011

Buntu Gitu

Baru ja happy masa 1st raya, peod da dtg tapi kembali buntu pula coz darah tu kejap sgt dtgnya. Darah tu apabila dicuci padnya bukan airnya merah darah...n masa tengaharinya adalah kuar ketul2 sikit...n...after that trus clear sampai skrg...yg ada hanyalah senggugut. Mood amatlah dull gitu tapi masih boleh berhari raya dgn jayanya...huhhhh...*** very2 letih arini coz beraya ke rumah rakan2 sekerja Hubby secara konvoi...balik umah ja trus melentang depan tv...hihi..mkn sikit ja tapi perut rasa penuh gitu...lalalala...ckp psl Darah yg kuar tu...masa beraya di rumah nenek bidan@nenek kpd bini kwn rakan sekerja Hubby saya yg cakap saya peknan tu...nek tu kata mmg ada cuma belum nampak lagi...ya...mmg check UPT&Scan...masih belum ada tanda2 +ve tapi atas nasihat kwn saya...katanya...Nenek tu manusia, mcm tu juga Doctor jadi saya hanya berserah kpd-Nya, x ada perkara yg x mustahil katanya...huh...bukan saya x boleh nak terima hakikat ya kwn2 tapi x da yg mustahil dlm kehidupan kita lagi pula skrg ni byk kes yg x dijangka...Even ada kwn saya yg dalam x sedar mengandung da 5bulan sdgkan pada setiap bulan peodnya adalah teratur...See...ini semua kuasa Allah kan?. Apapun harapan masih ada lagi pada saya walaupun bukan dlm percen yg tinggi...Hanya menadah tangan memohon doa kehadrat Illahi moga ada keajaiban yg bakal Allah turunkan buat saya n Hubby. Apapun saya x takut utk berharap...dan x takut utk merasa kecewa lagi sbb pada saya, saya da lali dgn kekecewaan apabila harapan utk mengandung tu adalah menghampakan sama sekali.

Tuesday, August 30, 2011

Slamat Hari Raya Semuanya ;)

Alhamdulillah..posa da kita semua arini. Kami mcm biasa...raya ke 2011 masih lagi ber2. Hrp2 taun depan bertambah la ahli dalam keluarga kami yg kecik ni...lalala...Pastu nak juga info yg Cik Peod saya ni mmg cerdik pandai la...arini baru dia dtg menjelma tapi masih dalam kuantiti yg ciput. X kisah la kan...janji adoooooooo...hehe ;p Apapun my posa adalah penuh gitu...Sila jgn jeles okae ;)
^
^
Ok la...dikesempatan ini Azie nak wish Selamat Ari Raya Maaf Zahir dan Batin buat Mak Abah, Adik-bradik, Anak2 Buah, Mak dan Ayah Mertua, adikbradik ipar, biras, Anak2 Buah Sebelah Hubby,sdaramara dan sahabat handai. Semoga raya tahun ini memberikan seribu keceriaan buat kita semua hendaknya. Amin
^
^
Jika ada tersalah kata atau perbuatan...harap dimaafkan segala keterlanjuran itu okae kwn2 ;) Saya pun da maafkan kwn2 da...hehe..x pasal2 kan?haha...Walaupun raya taun ni kami beraya nun di Sabah ni tapi dihati ni dok terigt2 keluarga di kampung...sob sob...cedey tau...lalalala...tapi apa boleh buat kan...inilah lumrah kehidupan...Ok la kwn2...Selamat Hari Raya...0-0 ekk ;) daaaaaaa...t.care...

Ketupat Oh Ketupat

*** Gmbr2 adalah hasil google ya...tima kasih incik google...i lap u very muchhhhhhh laaaaa  ;p***
^
^
Kalo ckp psl hari raya of coz makanan yg slalunya ada adalah ketupat kan?. Slalunya my mom akan buat ketupat yg mcm kat sebelah ni iaitu ketupat daun nyok@kelapa..hehe..taun lepas ja mak buat kelapa daun palas cam gmbr kat bawah tu...huhu..hahhhhhh...yg tu saya pandai la juga buat tapi yg daun kelapa nih...jenuh belajar drpd mak tapi still benak...haha...makan semut byk sgt kot agaknya...lalalalalala...Pagi smlm pergi la saya n Hubby mencari daun palas tapi x da dijual di tamu. Yg ada hanyalah daun kelapa nih...huhu...Mati mak nokkkkkkkkkkssss but at last saya rasa lega coz ada org jual karung yg da siap...lalalalala...satu ikat ada 8biji harga RM1...hehe...murah ja arganya...ok juga la tapi x secantik my mom buat daaaaaa tapi x pe la. Asal ada kan?da kata benak nak belajar menganyamnya..kwangkwangggggkwanggggg...
Alhamdulillah...siap da Ketupat Pulut Bersantan saya sama Rendang Pedas Daging. Makanya itu saja la menu kami suami isteri di pagi raya. Itu juga la juadah yg bakal kami jamu buat tetamu yg datang nanti. Siapa dtg cepat, dpt la merasanya...haha...chewahhhhhhh. Mcm la sedap sgt kan?Bukan apa...buat pun ala qadar ja..almaklumlah...hati pun x berapa happy kan coz x dpt beraya di kampung halaman tercinta.. ;p Ok la kwn2...Selamat beraya ya... ;)

Sunday, August 28, 2011

Dapat Luit Raya Maaaa ;p

Yippieeeee...smlm saya dpt duit raya...RM50 lagi tu...x tipu la...ini betul2 kejadian...Actually ini adalah duit raya yg x disengajai...haha...ada ke word 'disengajai'...huh, merosakkan bahasa tul kan saya???. Kalo nak tau...kat luar Balai Polis adalah abg dr Terengganu buka booth bundle...abg tu tersgt la baik...sampai kdg Hubby gi lepak sana...siap bagi baju, kasut secara percuma okae...walaupun pada mulanya Hubby mmg berhajat nak beli...Hubby kata nak byr kat abg tu sampai abg tu main lari2...kelas kan???haha... Jadi smlm Hubby n sorang kwn Hubby pakat suh saya masak utk jemput abg tu berbuka...Makanya dtg la abg tu utk berbuka posa bersama2 kami ;p...Sblm abg tu nak balik abg tu kasi Hubby saya RM50...of coz la ditolak kan coz kita mmg niat ikhlas mo jemput abg tu berbuka...tapi...penolakan tu x abg tu terima...last2 duit tu abg tu hulurkan pada saya...tetap saya suh Hubby kasi abg tu balik...n of coz tetap abg tu tolak...last2 utk menjaga hati..terima lah kami dgn hati yg terbuka...chewahhhhhhh..Ayat x hingat kan?..hehe...ya la..kan org kata rezeki jgn di tolak...kihkih ;p...abg tu siap cakap ngn saya lagik..Nanti sebelum raya dtg bundle dia..amik seluar ke baju ke...huhu..of coz saya x mo...ehhh kwn2...Jgn salah faham ok..bukan sbb bundle saya x mo tapi sbb da tau sgt nanti mesti dia nak bagi percuma...shian lak kat dia..dia kan org meniaga...lagipun walaupun abg tu baik tapi x da langsung niat nak amik kesempatan kat dia..seeeeeeeeeeeeee...very2 mulia kan hati i..haha...mula la perasan tu...haha...k la...nanti2 kita cita lagi ekkk ;p

Saturday, August 27, 2011

Sunyi Betul

 Sungguh sunyi kat blog ni..kwn2 suma x da yg mengupdate blog...
^
^
Actually saya mmg suka blogwalking as a silent reader tapi kdg kala rajin juga saya mengomen ;) Tapi saya x brani sgt nak comment kat blog yg x dikenali coz takut x dilayan...Ya la...sapa la saya kan? Firzie Roses83 x sebesar nama2 blogger yg lain...huhu...
^
^
^
Ahhhh...gila sunyi la bila x da kwn2 yg update blog...huhu...automatik mood nak update blog pun larikssssssssss n idea pun illek...
^
^
^
^
Jadi mo pi relaks2 layan drama kat TV3...Pusing Beraya...mcm best ja tgk jadi mau offline dulu bah...byeeee...

Mcm Sedey Je Rasa

***Ini adalah gmbr taun lepas ok ;)..huhu..rasa  cedey pulak ati ni...uwaaaaaaaaaa...
Actually x da apa yg nak disharekan sgt arini. Yang pasti mood adalah sedey je menjelang ari raya ni...uwaaaaaaa...Pagi raya nanti,  kebetulan Hubby off...Hubby balik jam 7pagi camtu pastu nanti kami plan nak pi jalan2 di Kota Kinabalu. Rasanya maybe kami x jadi mo msk2 bagai...kami nak pi jalan2 mengubati ati yg sedih mengingatkan mak pak di kampung...huhu...Over kan???kihkih...

Friday, August 26, 2011

Air Mataku Menitis

*** Huhu..Ini gmbr taun lepas, penah update gmbr ni tapi da x da gambar makanya hentam saja la...Kalo ada yg rasa nyampah mo tgk muka tuan tanah kedaung ni...tutup mata tau..hehe ;p
^
^
Just nak share yg pagi ni rasa sayu sgt bila ramai yg kat FB sumanya mengupdate pasal balik kampung...huhu...Sayu gila ati ni mengenang Mak Abah di kampung...Allah saja yg tahu. Kalo ikutkan ati mcm mo balik je tapi camna ngn Hubby ku??? Shian dia...x pe la...yg penting Hubby di sisi kan????..
^
^
Kalo fikir pasal raya n kesedihan tahap melampau ni, rasa cam nak dok umah diam2 ja ari raya nanti, tutup pintu...tido ja..huhu...Sedih mo tgk family org lain...huhu...tapi x le la camtukan...x kan nak jadi katak bawah tempurung pulak...huhu...cedey...cedey...
^
^
Apapun now da merancang apa menu yg nak dimasak cuma nanti nak bincang ngn incik suami dulu la...Kan pengeluar budget adalah incik suami jadi kena la dpt persetujuan beliau dulu kan???...hehe...k la...nanti saya share apa planning saya utk menu raya nanti k..daaaaaaa ;p

Thursday, August 25, 2011

Luit Laya Mehhhhhhhhh ;p

Huhu...taun ni x dpt la nak kasi duit raya kat sapa2 pun.Almaklumlah housewife kan?. Hehe...mengharap duit raya adalah...hehe..itupun harapan utk dpt duit raya drpd Hubby n Kakak ku...kihkih...Kakak ada nak belikan something tapi saya x mau jadi saya kata saya nak duit raya je..hihi..Kakak saya tu ok...Yg mak si Tisya n Sara tu...X malu kan?. Peduli apa...kakak seniri jugak... Slalu jugak saya pau dia..hehe ;p...Best pulak terigt zaman berkerja dulu...dpt bagi Mak Abah duit raya byk sikit...Adik2, anak2 buah merangkap anak2 kakak2 pun dpt saya bagi byk tapi skrg nan ado...Huhu...Sini susah nak dpt keja...kalo keja kat kedai2 biasa pun gaji kecik sgt dlm RM350...padahal nak pi pekan mo duit minyak RM10 sehari jadi lebih baik dok umah je kan???. Kalo mo keja2 opis mana la ada..kalo ada pun ritu, dorang x mau amik katanya bini polis...polis slalu pindah randah...Abis tu camne???. Mintak keja kat satu kilang besar utk keja kat opis...katanya dorang utamakan org Sabah n belum kawin..huhu...Pejabat gomen mmg byk tp suma tu via SPA jugak...da panggilan interview pun x da...huhu. Camne???...Mo pindah KL balik...x kan nak tglkan Hubby kat sini sorang2 kan? Bahaya...ish..mmg bahaya..jadi terpaksalah saya korbankan masa depan sendiri demi Hubby n family kecik ku ini ;p

Berbuka Dgn Nasi Ulam



Ini menu berbuka tadi...Nasi Ulam+Ikan Tongkol Goreng with Budu, Ayam Masak Cili Semalamhehe.Dalam Nasi tu saya campurkan sambal belacan, ikan goreng yg dihancurkan, kerisik, ulam-ulaman yg dicincang halus. Kalo nak tau ini la Nasi Ulam Kampung Style. Kira ni ala2 Nasi Kerabu jugak la. Kalo nak best lagi mkn ngn keropok goreng ..marvellous tau..hihi...walaupun so simple tapi sungguh menyelerakan...

Kuih Buah Melaka Nur Suci

See..inilah hasil tangan kami suami isteri...Kuih Buah Melaka Nur Suci..huhu..nama x hingat kan padahal Kuih Buah Melaka ja pun...kwangkwangkwang...Yang suci tu pun psl x da colour ijau pewarna daun pandan tu, daun pandan pun illekkkkk...apa yg ada je pun janji puas ati...hehe...Asyik beli je tapi sumanya x memuaskan ati...da la dorang buat besar2 pastu gula melaka adalah sgt2 sikit...mana nak sedap camtu...huuuhuhuu...ni kunun2 sedap sgt la tu...hehehe...chewahhhh..perasan kan? Kang ada jugak yg muntah berdarah kang melayan saya angkat bakul..kihkih...Hiasan tu adalah hasil tangan suami ku..punya semangat dia menghias pakai ulam raja...hehe...Napa Ulam Raja???...Arini saya buat nasi ulam je...Makan bersama Ikan Tongkol Goreng + Ayam Masak Cili Hidup Semalam...lalalala...agak2 kwn2 terliur x?..hehe...

Beshhhhnya Balik Kampung



Rasanya da ramai yg mula cuti raya kan??? Semoga kwn2 suma selamat sampai ke destinasi yg ditujui dengan selamat n tanpa apa2 halangan hendaknya. Aminnnnn. Biar selamat, asal selamat. Kepada yg beragama Islam, jgn lupa amalkan apa2 ayat semoga dilindungi oleh Allah swt ya...Saya selalu amalkan ayat qursi sebagai pendinding diri. Ok la kwn2...Apapun Selamat Balik Kampung ;)....

Wednesday, August 24, 2011

Baju Lama

X lama da sgt kita nak raya ni. Saya sgt happy pasal setakat ni posa saya masih penuh lagi. X tau la esok lusa camne kan...hehe...Bila cakap pasal raya sumanya akan sebut pasal baju raya, kuih raya kan???. Ohhhh...tahun ni mmg kami beraya secara sederhana sgt2. Baju raya pun x beli hanya pakai baju kat gmbr sebelah ni je, baju masa tahun ke2 raya sbg husband n wife tapi kira ok la kan...taun ni taun ke4 as husband n wife but still bole pakai lagi baju tu. Baju melayu Hubby tu mmg drpd asal beli, mmg besar jadi kelmarin antar pi adjust kasi kecik sikit...nasib la auntie tu masih nak terima lagik. Saya tanya juga kalo saya nak buat baju still bole lagi ke, auntie tu kata ok..bole...tapi fikir2 balik, x pa la...pakai ja yg lama. Duit tu boleh guna utk flight ticket utk balik kampung nanti. Ckp psl kuih-muih, saya x buat pun sbb x da oven. Saya kan housewife ja jadi saya x suka nak mintak itu ini. Malas mo bebankan Hubby coz dia sorang je yg keja. Shian dia ;( Hubby kata nanti beli je la kuih itupun nanti saya mo beli sejenis 2 je. Kalo org dtg raya, saya buat la mkn2 sikit...Nasi Tomato, Mee Kari, Ketupat n Rendang ka...itu lebih mengenyangkan kan? Ya la...kuih2 ni kdg bukannya tetamu suka nak mkn sgt...hehe...Ok la kwn2...Panjang sgt da membebel nih...hehe...Nanti naik bosan lak kwn2...hehe...ok la...daaaaaaaaa....

Mau Try Buat La...


Lama da teringin nak mkn murtabak tapi x dpt2. Sini x da jual camni n kalo ada pun yg jenis goreng punya...na mo...namo la...x beshhhh...jadi bila tgk blog  Mat Gebu ni mula la berangan2 nak buat nanti...Tgk gmbr sebelah ni, aduhai Shedapnyaaa...yumyum ;p. Kwn2 kalo nak resepinya, click sini Dapur Tanpa Sempadan

Keguguran

Tumpang sedih buat this couple Sansan&Am. Previously saya ada update kan pasal Sansan mengalami bleeding??? Igtkan da ok tp mlm smlm apabila dpt sms drpd Sansan, saya quite shocked n of coz x semena-mena air mata saya turut mengalir. Dia keguguran da tu kena DNC pulak. Berat sungguh dugaan utk mereka ber2 di bulan Ramadhan ini. Walaupun saya x pnh alami apa yg San alami tapi saya tetap merasai kesedihan itu. Semoga Sansan terus tabah dgn ujian ni. Mungkin Allah da aturkan sesuatu yg lebih baik utk dirinya n Hubbynya kan? Siapa tau? Apa yg berlaku pasti ada hikmahnya. Insyaallah ada lagi rezeki selepas ini. Amin. Tengahari ni saya akan pi lawat San di hospital n kalo dia da dpt balik umah means saya akan menuju ke rumahnya.

Tuesday, August 23, 2011

Rindu Family

 ***Inilah keluarga besar saya tapi masa ni abang saya x bergambar coz tgh tido...huhu..time tu dia baru sampai dr KL mungkin penat benar la tu. Kalo bergambar taun ni mungkin lebih meriah lagi sbb anak buah da bertambah lagi 3org...***

Bila raya makin menjelang tiba, hati pun mula rasa semakin sayu mengenangkan family di kampung terutamanya Mak Abah. Rindu pada mereka ber2...huhu. Hati amat2 sedih krn pada tahun ni x dpt beraya ngn Mak Abah, adik-bradik n family mertua ;(
Ini adik-bradik pompuan saya ;p Yg tengah x bertudung tu kakak sulung saya...Anak da 4 n sumanya hero belaka. Yg bertudung tu adalah no3 dlm adikbradik, kakak atas saya la dia ni...no4 dlm family of coz saya n baju corak abstrak tu adalah no6 merangkap adik bongsu perempuan...dia still study kt UNITEN, Muadzam Shah, Pahang.
^
^
Apapun mmg sungguh sedih sebab x dapat balik beraya di kampung bersama keluarga tercinta ;( Pada kwn2 yg dpt beraya bersama family, hargailah kesempatan yg ada apabila bersama dgn keluarga anda...huhu...Cedeynyaaaaaaaaaaaa....

Senja Nan Indah


Suasana petang di Sipitang..Huhu...See the view...Begitu la sayunya hati ni bila raya makin menjelang tiba....Seronoknya kwn2 dpt beraya bersama keluarga tercinta kan???

Dah Join da Nescafe Chill-lah ;p

***Sila abaikan gmbr yg gelap..ehhh...saya mmg gelap la ;)...Submit ni dgn muka x mandi...truk kan???hehe...Peduli apakan..Yang penting saya da submit da pun application saya..anda???X kan nak dok diam je...Senang je la..Jom la join sekali...Sila click highlight hijau dibawah/gmbr/tajuk post ni...

Wow weeeeeeeeee..saya da join Nescafe Chill-lah...Jom kwn2 join juga..Manatau kalo rezeki...Dapat duit raya drpd Nescafeeeeeeeeeeeeee ;)...Kalo da masuk..le submit byk kali...untung2 salah satu mengena kan rezeki tu...Insyaallah,ada rezeki tak ke mana kan? Nanti saya nak submit lagi la..hehe...

Monday, August 22, 2011

Juadah Berbuka Arini

Ari2 kita yg bernama wanita ni x boleh lari drpd memikirkan apa yg nak dimasak setiap hari. X kira di bulan posa ataupun bukan dlm bulan posa...Masak Apa?. Lauk Apa?...Itulah soalan yg kebiasaan menjadi tanda tanya pada kita semua. Wah...panjang lak mak membebel ya..hehe...
^
^
^
^
^
Ok la...tadi Azie hanya masak 2 menu simple ja...Makan pun ber2 je ngn Incik Suami kan?...Jadi ala2 qadar ja la...
^
^
Menunya adalah Ikan Kembung 3Rasa
&
Chicken Tomyam With Black Mushroom...
Pendek kata...tomyam je pun...hehe...Kunun bagi nama yg gempak gila la tu..hehe... ;)
N kalo da tomyam tu semestinya la kena ada mushroom kalo x mmg  x kick...hehe
^
^
Arini Azie pilih utk guna Black Mushroom...
Kebiasaannya Azie guna Mushroom yg baunya kuat tu???
Yg jenis kena rendam dulu tu...
Ohh...itulah pada Azie cendawan yg terbaik sekali sbb akan memberikan aura yg sgt menyelerakan kpd masakan terutama kalo Tomyam n Sizzling Yee Mee...
Tapi x semua org suka cendawan jenis tu...
But I likeeeeeeeeeeeeeeeeee very2 much...hehe
Ok la kwn2...nak share menu apa je pun berbuka tadi
Tapi da merapu-meraban psl cendawan...hehe

Nescafe Chill-Lah RM10 000 Utk Dimenangi ;p

Jom try...
Manatau Le dpt duit raya kan???...hehe...
lalalalallalalalalalalalalaa

Udang Masak Lemak Cili Api Lagikkkkkkkkkkk

*** Gmbr ni gmbr yg pernah berupdate kat blog ni...lantak la kan asal x sunyi tanpa gmbr...hehe
^
^
Arini ada rakan sekerja Hubby, bdk bujang...request mo mkn Udang Masak Lemak Cili Api pasal ritu berbuka kat umah saya berbuka ngan lauk ni jadi terigt2 katanya..haha..Hebatkan akak??? X da la..besa2 aje...da drpd zaman sekolah mmg da start memasak kan...hehe..kalo x pandai saja ja la...tapi x la kemain pandai pun...ala2 je...Tapi bagus bdk2 ni...dorang bwk bahan seniri...Memahami gitukan almaklumlah msg2 belum dpt gaji...huhu..Kalo jadi dorang berbuka sini...Maybe saya akan masak menu lain juga antaranya Ikan Kembung 3Rasa dgn Sayur Campur. Kalo dorang x berbuka sini makanya kami mkn simple2 ja la...Lauk smlm pun byk lagi...hehe...Haippppppp...x baik tau membazir ;p...hehe...

Sunday, August 21, 2011

Moga Ok Sumanya

Igt x saya ada cita psl this couple yg baru kawin n bunting pelamin tu???
Am sama SanSan...
Ok...Actually dlm 2ari ni San ada mengalami bleeding...
Jadi siang tadi makanya San ditahan di Emergency dan kena isi air la jwbnya...
Tapi tadi dia pun da balik rumah...
N dlm jam 8pm++ tadi kami pun pi la umah dia...
Alhamdulillah she's ok cumanya sok pagi kena pi check up...
Utk pastikan kandungan okae atau x
Sekiranya kandungan luar rahim makanya kena operate la jwbnya nanti...
Astaqfirullahhalazim...
Mintak la dijauhkan dr perkara2 yg buruk...
Semoga kandungannya ok2 saja ;p
Even saya x da peluang nak mengandung...
Saya x mau org lain rasa apa yg org2 TTC rasa...
Sakit sgt apa yg kami TTC rasa okae ;)
Orang yg x dok tempat kami x kan rasa apa yg kami rasa...
Hopefully sumanya selamat...
Semoga Sansan n baby to be selamat n sihat hendaknya...Aminnnnnnnnnn ;p

BEN ASHAARI NAK BLOG DENGAN SEGERA

Hanya sampai pukul 2  petang ni saja ( 20 ogos 2011 ) . Pastu tutup dan mulakan segmen yang sebenarnya berdasarkan blog blog yang dikumpulkan ... Mengikut kata Abg Ben ni la....

Adakah saya masih layak utk join Santai Bersama Ben Ashaari??? Huhu...

Apa Menu???

Ini ja la menu berbuka arini...Labu Masak Lemak Cili Api + Ayam Goreng Ala2 KFC Homemade + Air Apple Hijau. Menu saya laki bini adalah sgt simple ja ari2. Cukuplah sekadar kenyang ala2 namun badanku tetap gebusssss yaaaaaaa...x tau nak slim kot bdn ni...hehe ;) Apapun...berbuka nanti jam 6.30ptg, berbuka ngn air ja dulu pasal jam 7 mau amik Hubby balik keja...Nanti baru la mamam sama2 ;p lalalala...U all suma masak apa arini???. Apapun, bila memasak jgn lupa berselawat ok...Insyaallah masakan akan sedap n x sakit perut...Ini petua mak saya laaaa....lalalalala....

Saturday, August 20, 2011

Kasi Tukar Sikit

Daripada dulu asyik Firzie_Roses83...
^
Itu sebab kot asyik ber2 ja kan??? 
Huhu...Skrg kasi tukar pi
^
^
Firzie83 Ingin Jadi Mama Papa... 
Ok x? 
X da idea tapi tetap mo tukar kasi aura baru sikit... ;p
^
^
Whateverpun Firzie83 tetap menjadi trademark gitu...hehe...

Pas Discuss Sama Hubby

Mlm smlm saya ada update blog psl si Anonymous tu kan? Jadi dalam jam 12mlm Hubby saya balik keja smlm, adalah saya discuss ngn Hubby pasal comment drpd Anonymous tu. At last we decided utk buat 1 keputusan yg drastik pada saya coz selama saya berblog saya x pnh privatekan blog ni atau limitkan comment hanya utk blogger saja...Anonymous pun saya izinkan utk comment di sini ;p Now adalah masa yg sesuai utk saya limitkan comment hanya pada mereka2 yg ada google account ja...Anonymous x akan saya layan lagi. Ini blog saya kan? Jadi saya ada hak utk membuat apa pun keputusan yg saya rasakan perlu utk kebaikan saya sendiri. Saya x mau sampai satu masa ada comment dr si Anonymous yg boleh mematahkan semangat saya utk berblog terus. Bukan saya x boleh terima comment si Anonymous tapi kalo betul itu adalah comment yg ikhlas dr mereka, Kenapa perlu berselindung kan???. Tepuk dada tanya selera. Saya x paksa org utk suka blog saya dan saya faham bahawa x semua org akan suka pada kita tapi bukankah kalau x suka tu lebih baik jgn menyakiti???

Friday, August 19, 2011

X Abis2 Lagi Dgn Si Anonymous

X sangka blog saya masih mendapat perhatian si Anonymous...Kalo kwn2 berminat, le la click tgk latest comment drpd Anonymous Doaku . Bukan maksud mo menghentam itu Anonymous...Ohhh itu bukan saya meihhhhhhhhhh ;p Saya x halang siapa pun nak comment kat blog saya...itu hak masing2 n saya berblog segala bagai adalah utk menambah kenalan bukan utk mencari musuh.Kalo nak comment, x salah tinggalkan nama n url blog kalo ada tapi buat apa guna Anonymous sebagai pengganti diri kan???. Nampak x ikhlas sgt tau. X tau la kalo si Anonymous ni adalah silent reader yg anggap saya sbg musuh. Rasanya saya x da bermusuh ngn sapa2 pun ;) Kita pun dlm bulan Ramadhan, rasanya baik bersihkan hati kita drpd kebencian yg x berpunca. Yang penting, saya x ganggu sapa2. Ini blog saya, kalo x suka...saya ok jeeeeeee ;p

Belum Masanya

Siapa lah yg berkahwin x mau kan zuriat kan? Itulah antara tujuan kita berkahwin kan? Tipu lah kalo kata "saya nak kawin sbb saya cinta dia ja tapi bab anak kami x mo lah"...Anak tu lah yg akan mendoakan kita bila kita x da di dunia ni lagi. Apapun kami terima suma ni dgn redha. Mungkin Allah da aturkan sesuatu yg terbaik utk kami cuma belum masanya lagi. Cepat atau lambat Insyaallah kan? Di sudut hati, mmg kami terlalu inginkan kehadiran cahayamata tapi apa boleh buatkan? Ini semua ketentuan takdir...Qada' dan Qadar dr Allah swt. Kami terima dgn hati yg terbuka walau mmg pahit utk menelannya. Kpd kwn2 yg senasib saya, semoga kita semua terus bersabar ;)

Cool Bah ;)


Alhamdulillah arini check tekanan darah day1...Stabil...ada 6days to go. Doc kata kalo naik turun brapa ari ni, need to check mo details antaranya check darah, protein n so on la. Apapun hopefully x da apa. Maybe semalam tekanan darah naik psl demam n terlalu stress apabila ujian air kencing tu -ve kot so kwn2 jgn tension2 ya. Byk tenangkan diri n terima hakikat...huhu...itu ditujukan khas utk diri saya sendiri of coz. Mungkin sbb saya terlalu stress berkenaan isu tu, it makes my blood go upstairs daaaaaaaaa...Apapun kita mesti Enjoyyyyyyyyyyyyy;p

Thursday, August 18, 2011

Bukan Rezeki Lagi Kot

Kdg2 apa yg kita impikan x semestinya akan menjadi kenyataan. Kdg2 kita yg terlalu berharap sedangkan kita akan tau yg kita akan kecewa. Memandangkan masih demam, tadi da pun gi Hospital. Check air kencing adalah -ve...huhu...sadisssss...tekanan darah adalah tinggi..huhu...Musykil dibuatnya coz x pnh kena darah tinggi n parents pun x da darah tinggi...Jadi Medical Assistant tu decide utk monitor tekanan darah saya for about 1week. Quite worried coz x pnh alami situasi camni. Kata MA, bila demam kdg2 mungkin virus ganggu tekanan darah. Anyway, hopefully x seburuk seperti yg disangkakan. Maybe saya byk fikir kot...huhu...maybe n rasanya...ya..mmg saya fikir yg bukan2...mungkin terlalu berharap utk mengandung dan akhirnya saya x pun mengandung...Kwn2, doakan utk saya ya moga2 x da apa yg buruk berlaku pd saya ;p

Simple Je Buka Posa Kami



Menu adalah simple....Ate kalo da mkn pun ber2 je haruslah simple-dimple kan??? Badan pun x berapa sihat, jadi hanya masak Pajeri Terung, Sotong Goreng Kunyit, Ikan Bawal Goreng. Alhamdulillah...kenyang dah kami laki bini. Kami kat sini berbuka jam 6.31ptg. Hubby pun dah pegi keja jam 7ptg-11mlm. Kalo Hubby pi keja...biasalah...lonely la dirumah ni. Apa boleh buat kalo da nasib badan. X tau sampai bila hidup harus sunyi tanpa cahaya mata ;(

Wednesday, August 17, 2011

Masih Blum Okae ;)



Since balik dr Kota Kinabalu smlm, saya adalah demam. Siang tadi pun sama tp x ketara. Siap msk berbuka utk kwn2 Hubby lagik tadi ...Yala..dorang 3org tu bujang...sian juga kan...msg2 mcm kami juga...org Semenanjung...org merantau la katakan...Dorang pun pangkat adik2 ja dgn kami ;p Menu berbuka kami adalah Udang Masak Lemak Cili Api, Ayam Masak Mamak, Ikan Bawal Goreng, Budu dan Ulam Bendi. Balik ttg saya...uhhhh...badan amat la panas tapi siap berselimut coz rasa sejuk, nadi kat leher adalah sgt laju, bdn lenguh2 terutama sakit belakang. Sok kalo x ok jugak...baru saya pi klinik. Ok la kwn2...saya x larat sgt. Update ni pun sambil baring dpn lappy ngn tuala kecil kt dahi, berselimut...huhu...Letih menaip ngn satu tangan ja coz x larat nak bangun...huhu ;( Daaaaaaa

Today ;(



Today adalah demam...x sihat gitu...selsema, mata berair, sakit tekak. Walaupun demam tapi tetap berpuasa ok ;p Alhamdulillah setakat ni posa masih penuh...hehe...Sila jgn jeles okae ;p Memandangkan x berapa sihat jadi mood utk update blog adalah nan ado. Kalo ramai viewer rajin la jgk mo update tapi kalo da viewer x da...Sadissssssssss...baik mak rehat ja nokkkkkkkkkkkssss utk arini...Apapun kwn2...Selamat Berposa ya...Kalo x da halangan, jgn la kita x posa pulak ;)

Tuesday, August 16, 2011

Ke Kem Lok Kawi

***Bukan gmbr sebenar, ini hasil cilok dr incik Google la...haha
^^
^^
Memandangkan siang tadi saya n Hubby gi KK bersama sorang kwn Hubby, baliknya tu kami singgah ke Pasar Ramadhan Lok Kawi yg x jauh dr KK. Actually pasar tu bebetul dlm Kem Tentera Lok Kawi yg mana yg meniaga adalah warga ATM yg kebanyakannya dr Semenanjung. Ramai org kata makanan kat sana best2 so bila pegi tadi mmg agak teruja lebih2 lagi mmg lama mengidam Nasi Kerabu kan...huhu...Pasar Ramadhan di Sipitang adalah biasa2 saja n x da yg dpt memikat hati tahap gebabommmm...huhu...Jadi bila Hubby free sikit haruslah kami menuju ke sana...Yaaaa...itulah motif utama kami ke sana sebenarnya...yariba yariba andreiiiiiiii..hehe ;p Puas ati dpt mkn Nasi Kerabu, agak sedap gitu...next time boleh pi sana lagi beli Nasi Dagang pula, Ayam Percik...lalalala...Sblm pi Lok Kawi tu sempat beli McD tapau bwk balik coz mengidam punya psl..huhu...saya mmg mengalahkan org peknan okae..hehe...

Monday, August 15, 2011

Doaku

Di setiap doaku dihujung solat...

" Ya Allah...sekiranya di saat ini aku sdg mengandung tanpa aku sedar, Kau lindungilah bayiku drpd segala malapetaka supaya bayiku dpt lahir dgn sihat dan sempurna tetapi sekiranya aku tidak mengandung, Kau turunkanlah ia menjadi darah haid supaya aku tidak tertanya2 dan berharap. Aminnnnnnn...."

Sehingga ke hari ini, darah haid masih belum dtg. Da lewat lebih kurang 2bulan lebih tapi ini perkara biasa pada mereka2 yg x regular periodnya mcm saya. Check air kencing tapi masih -ve. Ada merasa pergerakan dan denyutan tapi takut hanya bermain dgn perasaan sendiri. Minta dijauhkan drpd segala penyakit yg x diingini. Ya...saya mmg malas mo pegi klinik/hospital, itu saya akui. Apapun yg terjadi adalah kehendak Allah s.w.t. . Mengharapkan keajaiban drpd Yang Maha Esa di bulan Ramadhan yg mulia ini.

Saturday, August 13, 2011

X sabar mo tgk




*** Arini nan ado idea mo update cukuplah sekadar update benda2 simple camni asal blog ni x sunyi walaupun mmg x ramai visitor yg visit blog ni...huhu ;)


Kwn2 da tgk thriller  filem
Hantu Bonceng yg Zizan berlakon? Nampak mcm sgt best. Serius kami laki bini x sabaq nak pi tgk filem ni raya nanti ;p Memandangkan x dpt balik Semenanjung raya nanti...Hubby da apply cuti 5hari pas raya means dlm bulan 9 la. Boleh pi tgk movie ni kat KK...Haikk...Sipitang mana ada cinema la... Nak balik Semenanjung pas raya tiket masih mahal lagi jadi kami jln2 sini ja la. Bulan 11 Raya Haji kan? So time tu nak balik Semenanjung lama sikit dlm 20hari camtu...

Susah Mo Cari Keja

*** Gmbr kenangan masa kerja di Bangsar satu tika dulu...Rindunya nak keja ;p

Hati mmg teringin sgt nak keja tp kat sini x da keja. Gomen byk tapi kan suma melalui SPA. SPA pun x da panggilan lagi setelah terlepas 1 interview. Maybe da blacklist agaknya kot...huhu...Dgr cita gomen tutup jawatan kosong utk 3tahun. Betul ke???...Saya pun x pasti sgt psl tu.

Tapi mmg seriusly saya nak sgt keja tapi apakan daya. Saya ok je kalo nak keja kat kedai2 biasa tapi kalo da gaji rendah sgt camne??? Range gaji pun bwh RM400, keja 12jam...huhu. X lalu mak nak keja nokkkkkkksss...Baik dok umah ja camtu. Kalo keja duit abis kat duit minyak je...nak buat apa kan???... Ada juga la saya submit resume di sebuah kilang besar kat sini iaitu Sabah Forest Industries Sdn. Bhd tapi belum dpt apa2 feedback. Kununnya ritu ada org mau tlg tapi bila saya call opis kilang tu, katanya x da application saya pun...huhu...
^
Call opis tu, org tu kata suh saya submit lagi sekali kat opis dorang. Saya tanya la ada keja kosong x pastu org tu tanya saya ada apa sijil/diploma dll, pengalaman etc...Saya pun bagitau la apa yg patut kan...huhu...tanya saya dr mana, duk mana...x kisah la...saya layan je la...at last org tu ckp, Dorang utamakan orang Sabah pastu yg belum kawin...huhu...Camne tu???. Saya igtkan adalah harapan saya tapi nampaknya mcm x da ja...Rasa mcm sia2 je Diploma dan experience saya...Dipandang sepi je.
^
^
Masa saya baru dtg sini pun...ada gak apply keja kat satu company kecik tu. Keja2 opis la tapi dia x mau amik sbb saya Bini Polis...huhu...Susah Betul!!!. Katanya nanti polis pindah-randah...huuuuuuuuuuuuhhhhh...buang masa mak je nokkkkkkkkssss...naik nyampah...da tu sibuk2 dia nak amik i jadi agen insurans dia...aaaahhhh malas la...
^
^
So sehingga ke hari ini...Diriku masih bergelar Surirumahtangga ;p... Apa boleh buat...Sudah nasib badan daaaa...Bulan 3 ritu ada apply 1jawatan under Jabatan Kebajikan Masyarakat...harap2 adalah rezeki kat situ hendaknya...Aminnnnn...

Tembikai Sesaja

Cakap pasal tembikai ni...kalo kwn2 suma nak tau...kat Sabah ni buah tembikai la yg paling mashyur sekali. Kat tmpt saya ni pun tah brapa  byk ladang tembikai. Maybe tanah kat sini subur utk tanaman tembikai je kot...mungkin juga la kan?. Yg best nya kalo kami laki bini mau beli tembikai...kami beli direct dr ladang. Harganya of coz la murah bangat. Kdg2 beli 2,3 biji baru rm5...kdg x sampai rm5 pun...Murah kan???...Pulak tu bila dorang tau polis...huhu...kita nak pegi beli...dorang kasi free...rezeki la kan jadi x elok ditolak...weeeeeeeeeeee ;p kami da mcm ada ladang sendiri pulak...haha..jgn menjeles ok...thats why la i boleh buat air juice tanpa berjimat-cermat..haha...Buleh???

Friday, August 12, 2011

Resepi Blended Melon Dew with Green Apple

Alhamdulillah kenyang dah selepas berbuka posa. Kami kat sini berbuka jam 6.33ptg. Mesti ada yg ckp best kan???. Mana ada best...sama aje la. Ya kami berbuka awal tapi imsaknya pun awal jadi sama je. Tahap kelaparan adalah sama ;p X lebih x juga kurangnya...Ok la...Actually saya just nak share resepi air saya berbuka tadi....lalala...Pada saya minuman ni penting sbb saya kalo time berbuka, mkn mmg kurang...air tu yg byk...hehe(tapi x penah kurus pun...huhu)

Bahan-Bahan & Caranya :- (depends on quantity)
* Tembikai Merah & Tembikai Susu dikisar bersama air (kalo nak best blend sekali ngn ais batu)
* Gula secukup rasa
* Susu 1-2sudu utk jadikan colour air tu cantik sikit la nampak ala2 air yogurt blissszzz Nestle tu ;p
* Apple Hijau dipotong dadu diletakkan dlm air tadi utk memberi tekstur pada air tersebut

***Mesti guna Apple Hijau coz Apple Hijau kan masam jadi dpt menyeimbangkan rasa air. Kemanisan bergantung pada kemahuan masing2 la. Mana yg kurang manis @ menjaga kesihatan...kurang kan lah gula...okae?

Fikir

 

Fikir...mmg ari2 pun nak kena fikir kan? X kira la org bekerja ke, surirumah ke...tetap kena fikir...Huhu...Surirumah  x yah fikir byk2...Ee..Sapa ckp camtu? Surirumah pun manusia biasa jgk...kalo x berfikir...x guna otak...x ke jem otak ni nanti?...Hehe...Ok la...x yah la saya nak merapu bukan2 kat sini just nak gtau yg ari makin hari buntu fikir nak masak apa...haha...Google resepi kebanyakan menunya mcm da biasa sgt di masak....ececehhhh...haha..kira nak gtau kunun da expert la tu masak-memasak ni...haha... *** Sila muntah ye...ehh...batal posa nanti...hehe...Idak la pro sgt tapi boleh la hasil didikan my mum ;) Ok la kwn2...mo rest n fikir lagi apa yg nak dimasak nanti...daaaaaaa

IPD Sipitang

Arini saya mo share dgn suma org la kat mana Hubby saya bertugas.  Lepas je abis training bulan 5 tahun lepas, Hubby saya terus bertugas di IPD Sipitang, Sabah. Kejap je kan masa berlalu, kenaikan gaji pun da dpt. Alhamdulillah. Actually Hubby saya sepatutnya bertugas di Balai di Labuan tapi x tahu mengapa buat masa ni ditempatkan di Sipitang ni. Maybe sbb kat sini kekurangan anggota kot. Anggota yg batch Hubby saya kebanyakannya sepatutnya ditempatkan di Balai lain antaranya Keningau, Sindumin dll. Kami x kisah pun kalo one day Hubby saya kena pindah ke Balai di Labuan. Ok juga tu coz kat sana senang nak cari kerja lagipun sana ada Airport so kalo nak balik Semenanjung trus direct dr sana. Org kata flight ticket lebih murah berbanding naik di KK. Kat sini...kalo nak naik flight, kami nak kena ke KK dlm 2jam lebih juga la...huhu...x la jauh sgt tapi kalo la saya masih lagi tinggal di KL nak balik ke Taiping nun...adalah cam jarak yg sama mcm kami nak pi KK...haha...tapi x la jadi big issue pun psl kdg2 kami jalan pi KK pun balik ari je...haha...
^
^
Bercakap pasal IPD Sipitang ni...
Sejak PM dtg sini masa rasmikan Pesta GATA akhir bulan 6 ritu...ha cuba click sini PM PM da umumkan untuk kasi peruntukan 30juta utk bina IPD / Balai dan Berek Sipitang yg baru...ce kwn2 tgk gmbr kat atas tu...da sah-sah amat Sadisssssssss kan??? Yg kesiannya skrg ni family2 yg dok di berek sumanya kena cari rumah sewa memandangkan x lama lagi semuanya akan dirobohkan...huhu..Sian kan???...bukan sng nak cari rumah sewa di Sipitang ni...X caya ke??? nanti saya cerita dlm entry yg akan2 dtg ya... Ok la...nanti kita sambung lagi ;)

*** Ce tgk kat gmbr yg ada saya kotakkan merah tu...hehe...situlah rumah2 yg slalu jadi port lepak saya di berek...masa PM dtg tu kami ada kat rumah tingkat 3...kami dok lambai2 heli yg PM naik tu yg PM kasi peruntukan 30juta tu...hikhik...perasan kan???...haha...

Thursday, August 11, 2011

Sadis Betul

Hah...terang lagi bersuluh mak kasi u all suma tgk Nuffnang mak yg cam hidup segan mati x mahu ni...haha...X tau cmana nak bagi mencanak naik mcm org lain...Update sakan jugak tapi tetap nan ado...Nak harapkan visitor click kat iklan ja...huhu...Mmg susah la...pulak tu blog saya mmg x famous...Kira x da traffic jam langsung...haha...Da byk tahun berblog tapi x pnh pun dpt claim drpd Nuffnang...Ate x mencecah RM50 camana nak claim kan???...huhu...Agak2 sebelum raya leh x cecah RM50?...hehe...

Mau Update

X da apa nak update, cukuplah sekadar nota kaki supaya blog ni x sunyi...huhu...
Sebagai blogger tegar yg x famous, igt mo update blog tanpa henti mlm ni tapi mata cam ngantuk sgt dibuatnya. Tgk blogger2 lain pun senyap sunyi ja tu yg cam x best ja...Cam x da semangat ja mau bersungguh2 gitu...lagipulak nan ado idea nak update...Mati kutu dibuatnya...Kat kepala ni x tau mcmana nak bagi mencanak naik si Nuffnang. Sadis ja tgk si Nuffnang tu...huhu...rasa mcm nak nangis kuat2 ja...haha...tipu ja la...x kosa mak nokkkkkkkkksss.

Really now, what would I do with RM 10,000?

campaign image

Really now, what would I do with RM 10,000?

^

If you suddenly had RM 10,000, what would you buy? 
Go on a wild shopping spree? Fix your car system? Go on vacation in an exotic location? Pay off your student debts? Design the Nescafe can and you could win RM 10,000 for yourself!
Make your dreams and wishes come true thanks to Nescafe!  
With RM 10,000, there's so much you can do... And not only that, but the grand winner gets their design featured on a limited edition of Nescafe cans nationwide! It's easy, so chill, to win RM 10,000. Submit your designs now!  Click hereYour artistic scribbles & doodles could win you RM 10,000! #NescafeChilllah

Letrik Oh Letrik

Aduhaiiii...letrik since jam 12.45pm tadi nan ado means blackout la.
Tension!!! 
Ini lah major problem kat Sabah yg buat suma org tension. Bila letrik x da...kan susah nak buat itu ini. 
Da la belum masak lagi ni...huhu...Benda yg nak di masak nak kena guna blender..aduhaiiii...Igt nak buat air buah special sudahnya apa pun x boleh.

Agar2 tadi yg da siap buat pun x dpt nak menyejukkan dirinya.

Bab masak jawabnya nak kena fikir masakan lain yg x memerlukan bahan-bahannya diblender...huhu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...